Πλέμπα!

Αναδημοσίευση από: etypou.gr

Μενέλαος Τασιόπουλος

Οι Ελληνες πεθαίνουν όρθιοι. Περιμένοντας στην ουρά για την απόκτηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το πρόβλημα που έχει πλέον να αντιμετωπίσει η Ελλάδα δεν είναι αμιγώς οικονομικό. Οχι γιατί το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα της καθημερινότητας. Αλλά γιατί η χρεοκοπία αφήνει πίσω της κάτι χειρότερο από την πτωχοποίηση ή τα ερείπια που άφηναν άλλοτε οι πόλεμοι ή το «πέρασμα» των Γερμανών από τη χώρα. Αφήνει μια πλήρη, οδυνηρή, ισοπεδωτική κατάπτωση.

Οι Ελληνες έχασαν την αξιοπρέπειά τους. Εχασαν την αποφασιστικότητά τους. Εχασαν τον δυναμισμό τους. Αυτά που σε άλλες εποχές, ίσως πολύ χειρότερες από τη σημερινή, τους επέτρεπαν να ξαναχτίσουν αυτή τη χώρα. Να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους από τα ερείπια. Να καθοδηγήσουν την οικογένειά τους και τελικά το ίδιο το έθνος σε μια επόμενη εποχή. Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες στο θεωρητικό έστω τέλος των μνημονίων είναι ότι έπαψαν να είναι Ελληνες.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν είναι πλέον τίποτα. Μοιάζουν μοιραίοι, άβουλοι, νευρωτικοί, ανόητα βίαιοι, προπάντων υποταγμένοι. Πολλοί από την ηγέτιδα τάξη θέλησαν να τους κάνουν Ευρωπαίους. Αλλοι θέλησαν να τους κάνουν σύγχρονους, μοντέρνους, προοδευτικούς. Οι περισσότεροι θέλησαν να τους πείσουν ότι αν γίνονταν οτιδήποτε άλλο θα ήταν καλύτεροι από αυτό που ήταν. Ουσιαστικά, είναι ένα ζήτημα μαζικής κουλτούρας. Η αίσθηση της υποταγής απέναντι στην αίσθηση της αντίστασης.

Οι Ελληνες στη βάση τους είναι ένας πολεμικός λαός. Βιώνουν τη νίκη και την ήττα ως τρόπο ζωής. Και από εκεί και πέρα ξεκινούν και πάλι για έναν επόμενο πόλεμο. Για μια επόμενη νίκη ή ήττα. Στη συγκεκριμένη χρεοκοπία οι Ελληνες δεν πολέμησαν. Ηττήθηκαν χωρίς να πολεμήσουν. Δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη. Πάντα οι ηγεσίες και η διακυβέρνηση έχει τη μεγάλη, την οριστική ευθύνη. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση ηγεσία και λαός είναι στην ίδια κατάσταση. Είναι πλέμπα! Χωρίς δικαιώματα, με υποχρεώσεις και, το χειρότερο, χωρίς τόλμη, θάρρος, παρρησία.

Οι Ελληνες πεθαίνουν όρθιοι. Περιμένοντας στην ουρά για την απόκτηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Οκτώ και δέκα ώρες. Δαγκώνουν ο ένας τον άλλον για το «gadget». Υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν οι αριθμοί…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...