Γιατί κάποτε μεγαλούργησε η Ελλάδα; Για την απάντηση που έδωσε ο πλοίαρχος του Αβέρωφ στους πωλητές

Αναδημοσίευση αποσπάσματος από: voria.gr

ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ ΕΝ ΔΗΜΩ

«Αποτελεί μάθημα, για τη σημερινή πραγματικότητα, το γεγονός ότι η παρακμή και η πτώση έρχεται, όταν το παλιό δεν προσαρμόστηκε στο καινούργιο και στη νέα πραγματικότητα», είπε ο Φρανς Τίμερμανς, κατά την ανακήρυξή του ως επ. διδάκτορα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Είναι αυτό που φωνάζω στους ιδεοληπτικούς δογματικούς, ότι με τις παρακμιακές αντιλήψεις, δεν προχωρεί κανείς μπροστά. Το είπε και πριν από 130 χρόνια ο Γουστάβ Λε Μπον, για κάθε θεσμό που μεταφέρεται σε μια χώρα, ότι πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας αυτής.

Αλλά το είπε κα ο Δαρβίνος, ότι τα ζώα που επέζησαν από τις γεωλογικές μεταβολές πριν από χιλιάδες χρόνια, είναι εκείνα που προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον. Και για να μη ξεχάσω τον θείο μου τον Αριστοτέλη [καθότι Καλλισθένης, εγώ], είπε ότι αν επιτύχεις κάτι καλό, μη μένεις σ’ αυτό, αλλά φρόντισε να βρεις κάτι καλύτερο. [οι ινστρούχτορες της Αριστεράς, μόνον αναλύσεις για τον Μαρξ διαβάζουν;]

Η οικονομική ύφεση της Ελλάδας, μπορεί να είναι πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια χρονικά, όπως πρωτόγνωρο είναι και το ενδιαφέρον των πολιτικών μας μόνον για το κόμμα και φυσικά για τον εαυτό τους, αφού είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που δεν μπορούν να συνεννοηθούν έστω και στο ελάχιστο σημείο, είναι πταίσμα εμπρός στη σήψη της κοινωνίας μας.

Αυτά με αφορμή την παρουσία του θωρηκτού "Αβέρωφ" στην Θεσσαλονίκη, και τη νέα καταδίκη του Τσοχατζόπουλου για μίζες. Όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής για την παραλαβή του θωρηκτού, άρχισαν οι πωλητές του συζήτηση με τον Έλληνα πλοίαρχο για τη μίζα που θα του έδιναν. Κι αυτός απάντησε: Το ποσόν που θα μου δίνατε, αφαιρέστε το από την τιμή του πλοίου, για να ωφεληθεί η Πατρίδα μου.

Με αυτό το ήθος η Ελλάδα μεγαλουργούσε. Ποιο είναι το σημερινό ήθος για παρόμοιες καταστάσεις;
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...