«Φούσκα» και ξέπλυμα ή όχι το bitcoin «πετάει» στην κυριολεξία πιο ψηλά και από το χρυσό

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Οι επενδυτές -από την άλλη- δεν δείχνουν να… πτοούνται, δεν δείχνουν να φοβούνται και φαίνεται ότι έχουν μετατρέψει το εν λόγω bitcoin σε επενδυτικό καταφύγιο
Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι αναλυτές και επιφανείς οικονομολόγοι προειδοποιούν τους επενδυτές για το bitcoin, με κάποιους να το χαρακτηρίζουν «φούσκα», κάποιους άλλους «απάτη», ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Μάλιστα στην προσπάθεια τους να προειδοποιήσουν για την… καταστροφή που επίκεινται κάποιοι αναλυτές κάνουν αναφορές στην τεχνολογική φούσκα στα τέλη της 10ετίας του 1990, όπου όσοι επένδυσαν στον δείκτη Nasdaq, γνώρισαν σημαντικά κέρδη όταν εκδηλώθηκε η «φούσκα», αλλά έχασαν πολλά χρήματα όταν έσκασε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Οι επενδυτές -από την άλλη- δεν δείχνουν να… πτοούνται, δεν δείχνουν να φοβούνται και φαίνεται ότι έχουν μετατρέψει το εν λόγω bitcoin σε επενδυτικό καταφύγιο.
Είτε γιατί διψάνε για κέρδος είτε από… απληστία, έχουν γυρίσει την πλάτη στους αναλυτές και στέλνουν το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να χάσουν αυτή την ευκαιρία.
Αποτέλεσμα; Το bitcoin έχει φτάσει στα 7.000 δολ. ενώ η τιμή του έχει επταπλασιαστεί από τις αρχές του έτους και η κεφαλαιοποίηση του έχει εκτοξευθεί στα 120 δισ. δολ..
Κι αυτό τη στιγμή που η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα 1.270 δολ. ανά ουγγιά!!!
Αναλυτές, εξάλλου, που συμμετείχαν σε on-line έρευνα του CNBC, εκτίμησαν ότι η τιμή του bitcoin μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 δολ..

Ο απόλυτος ορισμός της κερδοσκοπίας

Οι αναλυτές αγοράζουν ψηφιακά assets για να βγάλουν χρήματα, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Tidjane Thiam, παρομοιάζοντας την κατάσταση αυτή ως τον απόλυτο ορισμό της κερδοσκοπίας και τον απόλυτο ορισμό της φούσκας.
«Από ό,τι μπορούμε να καταλάβουμε, ο μόνος λόγος για να αγοράσει ή να πουλήσει κάποιος bitcoin είναι για να βγάλει χρήματα, που είναι ο απόλυτος ορισμός της κερδοσκοπίας και ο απόλυτος ορισμός της φούσκας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μέσο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Bloomberg, ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink, ότι η εκρηκτική ανάπτυξη του bitcoin συνδέεται με παράνομες δραστηριότητες.
«Απλά δείχνει πόσο ξέπλυμα χρήματος γίνεται στον κόσμο.
Πόσο πολύ προσπαθούν οι άνθρωποι να μετακινήσουν νομίσματα από το ένα μέρος στο άλλο» σημείωσε ο Fink.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε εάν η η BlackRock είναι κοντά στο να ανέβει και αυτή στο «τρένο των ψηφιακών νομισμάτων» ή αν εξερευνά προϊόντα που συνδέονται με το bitcoin ξεκαθάρισε: «Δεν βλέπουμε τέτοια ζήτηση από τους πελάτες μας.
Δεν ακούμε τους πελάτες μας να λένε: “θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό”.
Όχι».

Καμία σχέση με τον χρυσό

Πάντως, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ξεκαθάρισε σε σχετική της ανάλυση ότι δεν πρέπει να γίνει καμία σύγκριση μεταξύ του bitcoin και του χρυσού, καθώς ο χρυσός είναι ένας τρόπος προστασίας του πλούτου, ενώ το bitcoin δεν είναι.
Δεν έχει δοκιμαστεί κιόλας στις διακυμάνσεις της αγοράς και στους οικονομικούς κύκλους.
Τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, δεν είναι ούτε ένα ιστορικό ατύχημα ούτε ένα μέσο κερδοσκοπίας, αναφέρει η Goldman Sachs.
Παράλληλα, η Goldman Sachs, υπενθυμίζει ότι ο χρυσός κατέχει τις αγορές καλύτερα από τις κρυπτοσυχνότητες και έχει πολύ λιγότερη αστάθεια.
Σε όρους δολαρίου, το bitcoin είχε επτά φορές υψηλότερη αστάθεια σε σχέση με το χρυσό φέτος.

Η θέση της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ στο θέμα bitcoin έχει αναφερθεί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
«Με οτιδήποτε καινούριο, ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες και επίσης μεγάλη αβεβαιότητα.
Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως ιδιαίτερα όσον αφορά στα bitcoin και στα κρυπτονομίσματα, δεν θεωρούμε πως η τεχνολογία είναι ώριμη για να τα εξετάσουμε», δήλωσε στα μέσα Οκτωβρίου.
Παράλληλα επέστησε την προσοχή και τόνισε ότι, παρότι η καινοτομία θα πρέπει να «χαιρετίζεται ως πολύτιμη για τα πιθανά οφέλη της», θα πρέπει ταυτόχρονα να «αξιολογείται με κριτική ματιά» για τους κινδύνους της.
«Ένα από τα μαθήματα της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι πως, την χρηματοοικονομική καινοτομία, σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για χρηματοοικονομική και τεχνολογική καινοτομία (…) θα πρέπει να την ενστερνιζόμαστε με πολλή προσοχή στους πιθανούς κινδύνους της» υπογράμμισε.

Συμπέρασμα

Είναι πασιφανές ότι τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη υπάρχει έντονη ανησυχία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το bitcoin.
Το ερώτημα όμως είναι: Θα επαληθευτούν οι προβλέψεις των αναλυτών και η ιστορία της τεχνολογικής φούσκας θα επαναληφθεί;
Οψόμεθα…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...