Η παγίδα με το Ε9 στη ρύθμιση για τα αδήλωτα!

Αναδημοσίευση από: dimokratianews.gr

Πώς, από ένα λάθος στα τετραγωνικά ενός διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώνει ισοβίως ΕΝΦΙΑ για... ανάκτορο

Να αλλάξει ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων ζητούν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, ειδικά στη διάταξη που προβλέπει ότι, ακόμα κι αν γίνει ένα μικρό ανθρώπινο λάθος κατά την κατάθεση της συμπληρωματικής δήλωσης (π.χ. αν αναγραφεί ένα μηδενικό περισσότερο στα τετραγωνικά ενός ακινήτου), το λάθος αυτό δεν διορθώνεται ποτέ και με τίποτα, αλλά η Εφορία θα εξακολουθεί εσαεί να βεβαιώνει φόρους με βάση τη λάθος δήλωση για περιουσίες και εισοδήματα που δεν υπάρχουν.

Εκτός από το αίτημα για παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών του ν.4446/2016, η ομοσπονδία των φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) έχει θέσει επανειλημμένως στο υπουργείο Οικονομικών και το θέμα του ανέκκλητου των δηλώσεων, καθώς δεν είναι λίγα τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Καμία διόρθωση

Συγκεκριμένα, μείζον ζήτημα έχει προκύψει με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σύμφωνα με τον ν. 4446/2016, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι, εάν από λάθος αναγραφούν (διορθωθούν) κάποια στοιχεία που αυξάνουν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, δεν επιτρέπεται καμία διόρθωση ή ανάκληση των δεδομένων αυτών, ώστε να ανταποκρίνονται στα πραγματικά!

Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν, π.χ., κάποιος, κάνοντας χρήση του νόμου για τα αδήλωτα, καταθέσει συμπληρωματική δήλωση Ε9 και κάνει το λάθος να αναγράψει εκ παραδρομής, π.χ., 1.000 τετραγωνικά (αντί για 100 τ.μ., που ήθελε να δηλώσει) για την επιφάνεια ενός διαμερίσματος, οι εκ των υστέρων διορθώσεις απαγορεύονται διά νόμου και έτσι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει ισοβίως ΕΝΦΙΑ για… πολυκατοικία!

Σύμφωνα με τους λογιστές, ήδη έχουν προκύψει περιπτώσεις φορολογουμένων και επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αυξημένο ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι αδύνατη η διόρθωση λανθασμένων στοιχείων στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με αποτέλεσμα να χρειάζεται δεύτερη αναγραφή με τα σωστά στοιχεία για να γίνουν συμβόλαια (καθόσον δεν μπορεί να διαγραφεί το ακίνητο), καταλήγοντας σε καταβολή ΕΝΦΙΑ εις διπλούν.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...