Υπό την κρίση της εφορίας οι δαπάνες που δηλώνουν 800.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Αναδημοσίευση από: newpost.gr

Αλλάζει το Ε3 όπου δηλώνονται έσοδα και έξοδα

του Θάνου Πασχάλη

Φρένο στη μάστιγα της έκδοσης και διακίνησης κάθε χρόνο στην αγορά χιλιάδων εικονικών και πλαστών τιμολογίων αξίας εκατομμυρίων ευρώ από επιτήδειους επιχειρεί να βάλει με έμμεσους τρόπους ελέγχων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ως γνωστόν στο τέλος κάθε χρονιάς η αγορά κατακλύζεται από χιλιάδες πλαστά και εικονικά τιμολόγια επαγγελματικών δαπανών που οι επιτήδειοι πωλούν έναντι αμοιβής σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου αυτοί να εμφανίσουν στην φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους και ειδικότερα στο έντυπο Ε3 η στο έντυπο Ν οι εταιρείες αυξημένα επαγγελματικά έξοδα και άρα χαμηλότερο καθαρό φορολογητέο εισόδημα που μεταφράζεται σε μικρότερο φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

Η επιδίωξη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αυτής της κατηγορίας θα γίνει ,όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΑΑΔΕ Ν. Πιτσιλής , μέσω της ουσιαστικής αναμόρφωσης του εντύπου Ε3 που συνοδεύει το βασικό Ε1 στη φορολογία εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων η το έντυπο Ν για τις επιχειρήσεις, και στα οποία αναγράφονται από τους φορολογούμενους τα επαγγελματικά έσοδα και έξοδα.

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε3 θα έχουν να κάνουν με την προσθήκη νέων κωδικών και τη συγχώνευση των πινάκων είτε πρόκειται για απλογραφικά η διπλογραφικά βιβλία ώστε να υπάρχει ακριβέστερη αποτύπωση των συνολικών και των ανά κατηγορία δαπανών ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μια επιχείρηση.

Μέσω αυτών των αλλαγών όπως εκτιμά η ΑΑΔΕ θα προκύπτουν με πλήρη σαφήνεια οι μέσοι όροι δαπανών για διάφορες κατηγορίες επαγγελματικών εξόδων ανά κλάδο.

Με βάση τους μέσους αυτούς όρους η εφορία​ θα μπορεί στη συνέχεια να ρίχνει το βάρος των ελέγχων στις περιπτώσεις αυτών των επιχειρήσεων η ελευθέρων επαγγελματιών που αποκλίνουν από το μέσο όρο δαπανών του κλάδου τους προχωρώντας σε εντολές φορολογικών ελέγχων και σε κλήση στην εφορία για να προσκομίσουν ,οι υπό έλεγχο φορολογούμενοι, τα παραστατικά των δαπανών τους (τιμολόγια κλπ).

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται οι μέσοι όροι δαπανών που εμφανίζουν π.χ στον τζίρο τους οι οδοντίατροι και είναι 35% στα ακαθάριστα έσοδά τους η στον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών όπου οι δαπάνες αντιστοιχούν στο 10% του κύκλου εργασιών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...