Γιατί οι πλειστηριασμοί 5000 ακινήτων ετησίως ή 1,8 δισ έχουν τόσο αξία για την ΕΚΤ

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Μεταξύ των 3 λόγων που είναι σημαντικοί, ο σπουδαιότερος είναι ο προσδιορισμός της αξίας των εξασφαλίσεων – collaterals των ακινήτων….
Γιατί οι πλειστηριασμοί 5000 ακινήτων ετησίως ή 1,5 – 2 ή σε μέσους όρους 1,8 δισ έχουν τόσο μεγάλη αξία για την ΕΚΤ και τα stress tests;
Η ερώτηση είναι εύλογη.
Γιατί 1,5 με 2 δισεκ. που θα είναι η αξία των πλειστηριαζόμενων ακινήτων έχουν τόσο μεγάλη σημασία;

Το 30% του στόχου μείωσης των NPEs από πλειστηριασμούς

Ορισμένοι θα υποθέσουν ότι άπαξ και οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων και όντας γνωστό ότι το 30% των στόχων θα προέλθει από πλειστηριασμούς η σημασία τους είναι καθοριστικής σημασίας και στα stress tests που θα ξεκινήσουν 5 Φεβρουαρίου 2018 θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Οι στοχοθεσίες μείωσης των NPLs και NPEs είναι πολύ σημαντικές γιατί καλές ή μέτριες ή κακές επιδόσεις στους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων θα έχει άμεση επίδραση στα stress tests που θα ανακοινωθούν τέλη Μαίου 2018.
Εκ πρώτης όψεως αυτός ο λόγος είναι σημαντικός αλλά δεν είναι ο σημαντικότερος.

Φόβητρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ορισμένοι άλλοι θα υποθέσουν ότι οι πλειστηριασμοί είναι ζωτικής σημασίας καθώς όταν θα ξεκινήσουν θα ασκήσουν σημαντική πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ώστε να έρθουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Είναι αλήθεια ότι σε σύνολο 100 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων 15 δισεκ. είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και εάν υπερισχύσει ο φόβος του πλειστηριασμού….κάποιοι ή και πολλοί από αυτή την ομάδα των κακοπληρωτών προσέλθει για ρύθμιση.
Εκ πρώτης όψεως αυτός ο λόγος είναι σημαντικός αλλά δεν είναι ο σημαντικότερος.

Οι πλειστηριασμοί θα προσδιορίσουν την αξία των collaterals των τραπεζών

Οι πλειστηριασμοί θα προσδιορίσουν την αξία των collaterals
Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα μεταξύ άλλων και έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα.
Από τα 192 δισεκ. δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τα 100 δισεκ. είναι προβληματικά ανοίγματα.
Η ΕΚΤ και ο SSM αλλά και το ΔΝΤ έχουν πολλές ενστάσεις για το ποια είναι η αξία των collaterals στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Ως αξία collaterals νοείται ότι μπορεί να προσδιοριστεί σε όρους πραγματικής αγοραπωλησίας.
Ένα ακίνητο θεωρητικά μπορεί να έχει αξία 1 εκατ αλλά εάν δεν πωλείται τότε η αξία του στα λογιστικά βιβλία και στις αποτιμήσεις των εποπτικών αρχών καταρρέει.
Ο σημαντικότερος λόγος που η ΕΚΤ πιέζει για τους πλειστηριασμούς είναι γιατί θέλει να έχει μια σαφή εικόνα των αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα.
Να τονιστεί ότι ακίνητα ως εξασφάλιση έχουν όλα τα δάνεια ενήμερα ή προβληματικά οπότε ο προσδιορισμός της αξίας τους έχει μεγάλη σημασία.
Μεταξύ των 3 λόγων που είναι σημαντικοί, ο σπουδαιότερος είναι ο προσδιορισμός της αξίας των εξασφαλίσεων – collaterals των ακινήτων….
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...