Χωρίς σύνταξη 40.000 ασφαλισμένοι λόγω υπέρογκων οφειλών στον ΕΦΚΑ

Αναδημοσίευση από: newpost.gr

ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Σε καθεστώς πλήρους ένδειας κινδυνεύουν να βρεθούν τουλάχιστον 40.000 ασφαλισμένοι διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να λάβουν από τον ΕΦΚΑ ούτε καν την προσωρινή σύνταξη, καθώς οι ασφαλιστικές τους οφειλές ξεπερνούν το όριο των 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή μαζί με προσαυξήσεις).

Οι περισσότεροι από τους 40.000 ασφαλισμένους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (30.000 στον αριθμό), οι 7.000 ανεξάρτητοι απασχολούμενοι και 3.000 αγρότες.

Σύμφωνα με τον νόμο για να λάβει ένας ασφαλισμένος με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης τη σύνταξη που του αναλογεί δεν πρέπει να έχει ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση π.χ που χρωστά στο πρώην ταμείο του (σήμερα ΕΦΚΑ) 30.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ το επιπλέον ποσό των 20.000 ευρώ δηλαδή τα 10.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 20.000 ευρώ θα συθμψιδτεί σε δόσει με την κλατασβολή της σύντασξής του.

Για τη συγκεκριμμένη κατηγορία ασφαλισμένων το Υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει προτάσεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών χρεών τους στους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους και δεν διαθέτουν ικανά περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα από άλλες πηγές για την προσωπική η οικογενειακή τους επιβίωση.

Αυτό που εξετάζεται είναι να τους χορηγηθεί η ελάχιστη σύνταξη που δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ (330 ευρώ), αλλά μένει η πρόταση αυτή να λάβει την έγκριση των Θεσμών όταν επανέλθουν για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της Γ' Αξιολόγησης του προγράμματος.

«Ενδεχομένως» ,λέει στο Newpost ο εργατολόγος Πέτρος Τσαντίλας, «ως λύση προκειμένου αφενός τα ασφαλιστικά αμεία να μην χάσουν τα οφειλόμενα ποσά οι δε ασφαλισμένοι να μην λάβουν ποτέ σύνταξη για τον βιοπορισμό τους να είναι η δυνατότητα ή η ευκαιρία που θα πρέπει να τους δοθεί, για όσους από αυτούς αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης, να καταβάλουν σταδιακά και με μηνιαίες παρακρατήσεις από τη σύνταξη τις ασφαλιστικές τους οφειλές».
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...