Με 4 Φρεγάτες και 2 Υποβρύχια το Πολεμικό Ναυτικό σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής στα ανοικτά της Κρήτης

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) στο πλαίσιο της Άσκησης «ΝΗΡΗΙΣ 2017», στη θαλάσσια περιοχή Μάλεμε Χανίων, ν. Κρήτης. 

        Τις δραστηριότητες της DV-Day παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, η Πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα κα Kate Smith, Ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα των συμμετεχουσών κρατών καθώς και Ανώτατοι Αξιωματικοί.

        Το πρόγραμμα της DV Day περιελάμβανε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

        Η πολυεθνική άσκηση Άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, διεξήχθη σε τρεις φάσεις.

        α.      Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC), και στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Μάλεμε Χανίων καθώς και τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.

        β.      Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και τη διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω, στη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους.

        γ.       Η τρίτη φάση τον επανάπλου στο Ναύσταθμο Κρήτης, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και την απενημέρωση (HWU) στο ΚΕΝΑΠ.

        Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ (όπου επέβαινε ο Διοικητής 1ης Μοίρας Φρεγατών με καθήκοντα Διοικητού της Ναυτικής Δύναμης), ΛΗΜΝΟΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ με οργανικά ελικόπτερα, τα υποβρύχια ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ, τις πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, το αρματαγωγό ΧΙΟΣ, τα πλοία γενικής υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ και ΑΛΙΑΚΜΩΝ, καθώς και με υποβρύχιους καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών ,η 5η Μεραρχία Κρητών του Στρατού Ξηράς και ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

        Επιπρόσθετα, συμμετείχαν:

        α.      Η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

        β.      Η Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) με το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων HMS ENTERPRISE, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMCMG-2, και τα ναρκοθηρευτικά ΕΥΡΩΠΗ, BGS SHKVAL (Βουλγαρία), ITS CROTONE (Ιταλία), και TCG ALANYA (Τουρκία).

        γ.       Το Ναυτικό του Ισραήλ με τη κορβέτα INS EILAT, με οργανικό ελικόπτερο, όπου επέβαινε ο Διοικητής Ναυτικής Βάσης Χάιφας, η πυραυλάκατος INS HETZ και η πυραυλάκατος INS TARSHISH.

        δ.      Το Ναυτικό της Αιγύπτου με δύο (2) Αξιωματικούς παρατηρητές.

        ε.       Το Ναυτικό του Μαυροβούνιου με έναν (1) Αξιωματικό παρατηρητή.

        Η Άσκηση εστιάστηκε στην εξάσκηση των συμμετεχόντων τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, καθώς και σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού. Διαπιστώθηκε δε, η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.
























Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail