Σε κατάσταση ασφυξίας τα νησιά από τους πρόσφυγες: Πάνω από 15.200 οι εγκλωβισμένοι

Αναδημοσίευση από: protothema.gr

Μέσα σε δύο μήνες ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 2.000 – Οι κάτοικοι των νησιών φοβούνται εικόνες όπως αυτές του 2015. Την κατάσταση ασφυξίας που βιώνουν οι κάτοικοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών – αν και φθινόπωρο – αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η σύγκριση των αριθμών από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου επιβεβαιώνει την είκονα της αύξησης των ροών από τα τουρκικά παράλια καθώς αρχές και κάτοικοι των νησιών που σηκώνουν το βάρος της πρώτης υποδοχής εκφράζουν το φόβο τους για επανάληψη των εικόνων του 2015.

Ενώ, δηλαδή, την 1η Σεπτεμβρίου στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν 13.179 πρόσφυγες και μετανάστες, στις 11 Νοεμβρίου ο αριθμός τους είχε φτάσει τους 15.231.

Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει η Λέσβος όπου βρίσκονται 8.170 άνθρωποι ενώ υπάρχουν δομές μόνο για 3.536. Παρόμοια κατάσταση και στη Χίο όπου βρίσκονται 2.397 πρόσφυγες και μετανάστες με εγκαταστάσεις μόνο για 1.161 καθώς και στη Σάμο που φιλοξενεί 2.397 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ κανονικά θα έπρεπε, βάσει εγκαταστάσεων να υποδέχεται μόνο 880 άτομα. Στη Λέρο βρίσκονται 997 άνθρωποι και στην Κω 1.127.

Η εικόνα της 1ης Σεπτεμβρίου
Σε κατάσταση ασφυξίας τα νησιά από τους πρόσφυγες: Πάνω από 15.200 οι εγκλωβισμένοι - Εικόνα 0
Η εικόνα της 11ης Νοεμβρίου
Σε κατάσταση ασφυξίας τα νησιά από τους πρόσφυγες: Πάνω από 15.200 οι εγκλωβισμένοι - Εικόνα 1
Για κίνδυνο επιστροφής στο 2015 μίλησε, εξάλλου, και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποιος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αρχικά είπε ότι «έχουμε έναν υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αν όμως οι ροές διπλασιαστούν θα πρέπει να το ξαναδούμε. Το νερό έχει μπει στα αυλάκι αλλά θα ξεχειλίσει αν η βροχή δυναμώσει» και στη συνέχεια άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επανάληψης των δραματικών συνθηκών που επικράτησαν το 2015 λέγοντας πως: «Αν έχουμε ένα νέο 2015 -που δεν θα έχουμε- θα δούμε τι θα κάνουμε».
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...