Να κυριαρχήσει η ηθική - Όχι σε πλειστηριασμούς κάτω των 150 χιλ ευρώ από τις τράπεζες

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ο Νίκος Καραμούζης που έχει ευαισθησία σε αυτά τα θέματα πρέπει να προσδιορίσει ηθικούς κανόνες στο banking για τους πλειστηριασμούς.

Συμβολαιογράφοι και κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες να μην προβαίνουν σε πλειστηριασμούς κάτω των 300.000 ευρώ.
Με βάση την νομοθεσία που τροποποιήθηκε λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων η πρώτη κατοικία δεν μπορεί να τεθεί σε καθεστώς πλειστηριασμού όταν έχει αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.
Το ποσό μειώθηκε με βάση τις τελευταίες συμφωνίες κυβέρνησης – δανειστών.
Παρ΄ όλα αυτά για να μπορέσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να έχουν επιτυχία και να τύχουν κοινωνικής αποδοχής θα πρέπει να μπουν κανόνες.
Δεν μπορεί μια τράπεζα να βγάζει σε πλειστηριασμό ακίνητο με αντικειμενική αξία 30 χιλ ευρώ.
Να συμφωνηθεί μια φόρμουλα ώστε ακίνητα, διαμερίσματα κ.α. κάτω από 150.000 ευρώ να βγαίνουν αυτομάτως εκτός πλειστηριασμών ανεξαρτήτως εάν είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία.
Η αξία των 150.000 ευρώ νοείται ως εμπορική και όχι αντικειμενική αξία αλλά όχι κάτω από αυτό το ποσό.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι σχετική, ωστόσο ο μαζικός πλειστηριασμός κατοικιών ή διαμερισμάτων των 70 ή 80 χιλιάδων ευρώ θα προκαλέσει την κοινωνική κατακραυγή και οι τράπεζες θα αποτύχουν στην προσπάθεια τους να μειώσουν τις ζημίες από τα NPLs.
Οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν άναρχα και για οποιαδήποτε ποσό.
Εάν τα 150.000 ευρώ μπορεί να γίνουν λιγότερα ή περισσότερα αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
Όμως όταν μια τράπεζα βγάζει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο των 50.000 ευρώ δεν κερδίζει καμία κοινωνική αποδοχή, δεν επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους και στο τέλος κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε πωλητή ακινήτων αντί τράπεζα θα έχει εξελιχθεί σε εταιρία real estate σε μια αγορά ακινήτων που καρκινοβατεί.
Επίσης στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι ντροπιαστικές εικόνες της Ισπανίας όπου η αστυνομία εκδιώχνει φτωχούς πολίτες από τα σπίτια τους.
Αυτές οι ντροπιαστικές εικόνα δεν θα πρέπει να εμφανιστούν στην Ελλάδα του 2018 που έρχεται.
Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να κρυφτούν πίσω από τον νόμο.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ο Νίκος Καραμούζης που έχει ευαισθησία σε αυτά τα θέματα πρέπει να προσδιορίσει ηθικούς κανόνες στο baking για τους πλειστηριασμούς.
Η τράπεζες είναι εμπιστοσύνη… μπορεί να είναι και ηθική.
Όχι πλειστηριασμοί κάτω από 150.000 ευρώ για οποιαδήποτε ακίνητο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...