Συνθήκη του Μάαστριχτ Άρθρο 104 παρ. 1

Αναδημοσίευση από: hassapis-peter.blogspot.gr

ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ

«Απαγορεύονται οι υπεραναλήψεις ή οποιουδήποτε άλλου είδους πιστωτικές διευκολύνσεις από την ΕΚΤ ή από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών... προς κοινοτικά όργανα ή οργανισμούς, κεντρικές κυβερνήσεις, περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών-μελών· επίσης, απαγορεύεται να αγοράζουν απευθείας χρεόγραφα από τους οργανισμούς ή τους φορείς αυτούς, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες».

Δηλαδή απαγορεύεται στην ΕΚΤ να δανείζει τα κράτη και να αγοράζει τα ομόλογά τους απευθείας (πρωτογενή αγορά). Επομένως, τα κράτη υποχρεούνται να δανείζονται από ιδιώτες και η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα μόνο από ιδιώτες (δευτερογενή αγορά).

ΥΓ. Η συνθήκη ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 1992, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, με 286 ψήφους στους 300 !!!!!
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...