Το ρωσικό πλοίο-μυστήριο Yantar περνά το Βόσπορο - Τι έκανε στο υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης Κύπρου & Ισραήλ

Freepen.gr - Το ρωσικό ωκεανογραφικό Yantar πέρασε πριν λίγες ημέρες τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο όπως σημειώνει το popularmechanics.com αρκετοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πρόκειται για πλοίο κατασκοπείας που χρησιμοποιεί μίνι-υποβρύχια για να διεξάγει επιχειρήσεις στο βυθό της θάλασσας.

Το Yantar μπήκε σε υπήρεσία στο ρωσικό στόλο το 2015. Το πλοίο λειτουργεί επισήμως ως «πλοίο ειδικού σκοπού» ή «ωκεανογραφικό σκάφος» υπό την Κύρια Διεύθυνση Υποβρύχιας Έρευνας του Ρωσικού Ναυτικού, η οποία θεωρείται ότι ελέγχει την υποθαλάσσια κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Το Yantar έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως μητρικό πλοίο για μίνι υποβρύχια, με ειδικούς χώρους για τη μεταφορά τους και τη φορτοεκφόρτωση στο νερό. Ενώ αυτό είναι χρήσιμο για νόμιμες επιστημονικές έρευνες, η πραγματικότητα είναι ότι το σκάφος συχνά εντοπίζεται πάνω από τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν δεδομένα σε όλο το ωκεάνιο πάτωμα, συνδέοντας ολόκληρες χώρες και ακόμη και ηπείρους στο παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

Το 2015, όταν κλιμακώθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, τοYantar βρέθηκε από την ακτή της Κούβας στον κόλπο του Γκουαντάναμο, όπου ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ξεβράστηκε στην ακτή. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Η.Ι. Ο Sutton, συγγραφέας του "Covert Shores: Η ιστορία των ναυτικών ειδικών δυνάμεων", στα τέλη του 2016 ήταν στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, πάνω από ένα άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο, όταν μια μυστηριώδης διαταραχή στο Internet έπληξε τη χώρα. Το πλοίο επιχειρεί επίσης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά, κοντά στην Πορτογαλία, στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο.
φωτο από popularmechanics.com

Τι θα μπορούσε να κάνει το Yantar;  Σύμφωνα με το popularmechanics τα επανδρωμένα υποβρύχια και ROVs είναι μια ιδανική πλατφόρμα για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων καλωδίων και τη σύζευξη τους με ένα έξτρα καλωδιακό σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο όλων των επικοινωνιών, κάτι που έχει δοκιμαστεί πρώτα από τις ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Sutton, το Yantar αναπτύχθηκε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως όχι συμπτωματικά, αφού βρισκόταν ακριβώς εκεί που διέρχεται ένα υποθαλάσσιο καλώδιο το οποίο συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο. Προφανέστατα ο Sutton αφήνει υπόνοιες για κατασκοπευτική επιχείρηση με σκοπό τον έλεγχο των επικοινωνιών της σύζευξης των δύο χωρών.

* Οι φωτογραφίες από το πέρασμα του Βοσπόρου είναι από  Yörük Işık @YorukIsik









Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail