Τι μπορεί να κερδίσει ο Τσίπρας από τον Trump - Επενδύσεις, ενέργεια, χρέος και αναβάθμιση γεωστρατηγικού ρόλου

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Στην ατζέντα της συνάντησης θα κυριαρχήσουν τα θέματα της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στις 19:00 ώρα Ελλάδος, στον Λευκό Οίκο, καθώς πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα θετική και ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία βλέπει αναβαθμισμένο τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Στην ατζέντα της συνάντησης θα κυριαρχήσουν τα θέματα της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές, το θέμα του χρέους, της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών και τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) αλλά και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις καθώς και της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την έμπρακτη στήριξη του Προέδρου Trump στο σκέλος της προσέλκυσης επενδυτών ενώ θα επιδιώξει να υπάρξει μία υποστηρικτική δήλωση του Προέδρου για το χρέος.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.
Στις 20:30 το βράδυ θα γίνουν κοινές δηλώσεις των κ.κ Τσίπρα και Trump προς τα ΜΜΕ ενώ δύο ώρες αργότερα θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με Γερουσιαστές και αργότερα με επιχειρηματίες.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία όπως αναφέρεται έγινε σε πάρα πολύ θετικό κλίμα.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ έκανε λόγο για εξαιρετική και εποικοδομητική συζήτηση, τονίζοντας ότι «η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους σε συμφωνία με τους εταίρους, έχει μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είπε ότι «μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση».

Ο παράγοντας Τουρκία

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό τους σημείο.
Η ταχεία επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Άγκυρα ώθησε την Ουάσιγκτον να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
«Αναλογιζόμενος όλα τα προβλήματα με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στη νοτιοανατολική Ευρώπη» δήλωσε ενδεικτικά στον Guardian, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Nicolas Burns.
O πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας επικεντρώνοντας στη Σούδα, την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κρήτη.
Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ψυχρές σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και κατά την ομιλία του ενώπιον ομογενών της ΑΧΕΠΑ και του Ελληνο - Αμερικανικού Ινστιτούτου.
Οι Αμερικάνοι επιθυμούν την 5ετή επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα, καθώς επιθυμούν να αναβαθμίσουν δραστικά τον ρόλο της βάσης.

Γοργά βήματα στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες θα ζητήσει ο Trump - Στην Αθήνα στελέχη της Exxon Mobil

Οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα με έμφαση στις έρευνες υδρογονανθράκων και ειδικότερα το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Exxon Mobil για τη θαλάσσια περιοχή Νότια της Πελοποννήσου και Δυτικά της Κρήτης αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπως έχει μεταδώσει το worldenergynews.gr.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό παρά τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το project και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών και υπέρβαση της γραφειοκρατίας.
Μιας γραφειοκρατίας που μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει σταλεί καν προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινότατων η προκήρυξη του διαγωνισμού για το εν λόγω θαλάσσιο οικόπεδο.
Όπως είναι γνωστό, επισπεύδουσα του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι η κοινοπραξία που συστάθηκε γι’ αυτό το σκοπό από την αμερικανική Exxon Mobil, τη γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, και παρά το ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να προχωρήσει στο διαγωνισμό, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε το πρώτο βήμα.
Δηλαδή, δεν έχει οριστικοποιηθεί η προκήρυξη, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται αλλαγές και διορθώσεις.
Πάντως και παρά τις καθυστερήσεις, το ενδιαφέρον τόσο των Αμερικανών όσο και των Γάλλων παραμένει ισχυρό.
Μάλιστα εκπρόσωποι της Exxon Mobil βρίσκονταν προ ημερών στην Αθήνα για επαφές και συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ.
Το αμερικανικό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά είναι: «Προχωρήστε και εμείς είμαστε εδώ» και όπως φαίνεται το ίδιο μήνυμα πίεσης θα απευθύνει στον Αλέξη Τσίπρα και ο Αμερικάνος Πρόεδρος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η Total, η οποία πιέζει για να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης για το οικόπεδο 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας.
Η σύμβαση έχει εγκριθεί μεν από το ελεγκτικό συνέδριο όμως αναμένεται να υπογραφεί και εν συνεχεία να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Ενδιαφέρον για τις υποδομές φυσικού αερίου

Το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων δεν είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους αμερικάνους.
Όπως φαίνεται ότι ψηλά στην ατζέντα τους βρίσκεται τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, όσο και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.
Τα δυο αυτά projects εντάσσονται στην αμερικανική πολιτική για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και περιορισμό της εξάρτησής από τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), αλλά και το έργο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, αποτελούν κλειδιά για την επίτευξη των στόχων των ΗΠΑ και για την εξαγωγή αμερικάνικου shale gas.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές Tellurian Energy και Cheniere βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ προκειμένου να της προμηθεύσουν LNG, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που θα προκηρύξει η ΔΕΠΑ
Πέραν όμως του φυσικού αερίου, η ελληνική αγορά φέρεται να είναι έτοιμη να υποδεχθεί και τις πρώτες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου (shale oil).
Παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης δεν ταξίδεψε τελικώς στις ΗΠΑ αφού δεν συγκροτήθηκε επιχειρηματική αποστολή για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με traders για να εισάγει σχιστολιθικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ εφόσον κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι συμφέρον για το μίγμα των προμηθειών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχετική πρόταση έχει υποβληθεί στα ΕΛΠΕ από την ολλανδική Trafigura.
Πάντως ο κ. Στεργιούλης αναμένεται να ταξιδέψει στην Αμερική το Δεκέμβριο για το συνέδριο Capital Link και παράλληλα να κάνει επαφές με αμερικανικές εταιρίες.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...