Το Ιντσιρλίκ, η Σούδα, τα πυρηνικά και οι...αναλυταράδες! Τι "βόμβα" θα ρίξει στον Τσίπρα σήμερα ο Τραμπ και τι ΔΕ σας λένε οι γνωστοί-άγνωστοι αναλυτές

Του Γιώργου Αδαλή

Όποιος υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θέλει να μεταφέρει τα πυρηνικά που διαθέτει στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στη Σούδα της Κρήτης, είτε παίρνει ναρκωτικά είτε είναι συριζαίος σύμβουλος του Τσίπρα. Με απλά λόγια, όποιος μπαίνει σε τέτοια συζήτηση είναι άλλος ένας άσχετος που τον πληρώνουμε για να λέει ανοησίες και σαφώς δεν έχει πάει καν φαντάρος!

Στο Ιντσιρλίκ οι ΗΠΑ διαθέτουν το 25% περίπου του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Και μάλιστα από το 1954. Στόχος φυσικά η Ρωσία.

Όπως απεδείχθη περίτρανα, όλα τα σχέδια «μετακόμισης» της βάσης, προσέκρουσαν σε διάφορους παράγοντες από το 2012 που το επιδιώκει το πεντάγωνο. Ειδικά μετά την εγκατάσταση των Ρώσων στη Συρία, η βάση του Ιντσιρλίκ «αποκρυπτογραφήθηκε» από τους Ρώσους πράκτορες και τα ρωσικά συστήματα εποπτείας που έχει εγκαταστήσει στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας ο Πούτιν. Φωτογραφήθηκε κι ανιχνεύτηκε τόσο πολύ, που ούτε μοντέλο σε πασαρέλες να ήταν! Σαφώς λοιπόν, δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα της διαμάχης ΗΠΑ-Τουρκίας αλλά για κάτι εντελώς διαφορετικό.
Η Βάση του Ιντσιρλίκ, από καλά φυλασσόμενη στρατιωτική περιοχή με «μυστικές» τοποθεσίες και αποστολές, εξευτελίστηκε από τους Ρώσους και βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των πυρηνικών είναι πολύ παλιάς τεχνολογίας και αρκετά μειωμένης ισχύος.

Τι θέλω να πω;

Και ο Ερντογάν να μην υπήρχε, οι συνθήκες στην Συρία και στην Αραβική χερσόνησο, θα ανάγκαζαν τους Αμερικανούς να αποσύρουν τα πυρηνικά τους από το Ιντσιρλίκ. Κι ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά αυτό! Με τις πράξεις του, όχι απλά τους δυσκολεύει αλλά αντιθέτως λύνει τα χέρια σε αρμόδιους γερουσιαστές και στρατηγούς όλα αυτά τα χρόνια, να ζητούν μετ’επιτάσεως μεγάλα κονδύλια για την «μεταφορά της βάσεως του Ιντσιρλίκ» σε άλλη χώρα που βρίσκεται εκτός της εποπτείας των Ρώσων. Μια μεταφορά-μετεγκατάσταση που κοστίζει πανάκριβα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και βρίσκει διαρκώς αρνητικό έδαφος.

Αυτό είναι το πρώτο λάθος που κάνουν οι Ελληνες αναλυτές στην τηλεόραση, οι οποίοι αν θέλει κάποιος να τους χαρακτηρίσει με ένα τραγούδι, θα έλεγα ότι στην περίπτωσή τους ταιριάζει το … «νύχτα στάσου».

Το δεύτερο λάθος τους, είναι η σύνδεση του Ιντσιρλίκ με την βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Ανακάλυψαν λοιπόν εσχάτως, ότι «ο Τραμπ θέλει να μεταφέρει το Ιντσιρλίκ στη Σούδα»! Πιο μεγάλη ανοησία δεν έχω ξανακούσει, μα τω Θεώ!

Αν είναι δυνατόν να μεταφέρεις τόσο μεγάλο όγκο πυρηνικών σε ένα νησί. Δηλαδή σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και κρίσης να είσαι μπλοκαρισμένος από παντού, με περιορισμένους τρόπους διαφυγής και ανάπτυξης! Ποιος ηλίθιος δηλαδή θα μετέφερε πυρηνικά σε ένα νησί, αφήνοντας τα «εχθρικά» πλοία να τον κατασκοπεύουν νόμιμα από απόσταση ελάχιστων μιλίων;

Επιπρόσθετα, πώς να αναπτύξεις δέκα «κύκλους» αυτοάμυνας που απαιτεί μια τέτοια στρατιωτική εγκατάσταση, όταν σε περιορίζει το έδαφος του νησιού;

Απλά πράγματα! Γιατί υπάρχουν και πιο σύνθετα τα οποία καθιστούν μια τέτοια εγκατάσταση απαγορευτική.
Επί της ουσίας, ο Τραμπ θέλει να αναβαθμίσει τη Σούδα από απλή Βάση σε Ναύσταθμο χωρίς περιορισμούς και ελέγχους από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι βάση με πυρηνικά θέλει να φτιάξει στην Ελλάδα, αλλά αλλού! Μία περιοχή που στοχεύει είναι η Ήπειρος και μία άλλη η ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς!

Και κάτι προ…τελευταίο! Αν δεν πάρει αυτά που θέλει θα αναζητήσει περιοχές στην Βουλγαρία ή τη Ρουμανία. Η μπορεί να τις διασπείρει σε πολλές χώρες μαζί! Αλλά όχι στην Κρήτη…

Και πάμε και στο τελευταίο: Στον Τσίπρα θα δώσει μόνο υπόσχεση αμυντικής κάλυψης έναντι της Τουρκίας! Τίποτε άλλο! Ούτε δάνεια, ούτε δόσεις, ούτε διαγραφή χρέους, ούτε κάλυψη του ΔΝΤ! ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!

Απλά θα αφήσει τον Τσίπρα να διαλέξει! Αν συμφωνήσει ο Τσίπρας, τότε θα είναι η Ελλάδα που θα καλύψουν οι ΗΠΑ στρατιωτικά στα επόμενα χρόνια! Αν διαφωνήσει ο Αλ6ς, τότε μάλλον η Βουλγαρία θα είναι η χώρα που θα αναλάβει το ρόλο της πολεμικής «υπερδύναμης» στα Βαλκάνια! Και η Ελλάδα θα καταστεί σιγά-σιγά μια στρατιωτική δύναμη επιπέδου…Κροατίας!

Και όποιος κατάλαβε … κατάλαβε!

ΥΓ1
Αλέκση, σήμερα το απόγευμα θα καταλάβεις πόσα απίδια βάζει ο σάκος!

ΥΓ2.
Η φωτό είναι αφιερωμένη σε συμβουλάτορα του Αλ6, που μπερδεύει σε non papers την περιοχή του Χαλκού (ΝτιγιάρΜπακίρ) με το Ιντσιρλίκ! Τέρμα άσχετος δηλαδή...

* Ο Γιώργος Αδαλής είναι οικονομολόγος και ιδρυτής των Aegeantimes. Απαντά ο ίδιος σε ερωτήματα στην προσωπική του σελίδα στο FB facebook.com/adalisgeo
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail