Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ισραήλ και Βρετανία στέλνουν μήνυμα με την άσκηση NEMEΣIΣ-2017 στην κυπριακή ΑΟΖ - Τι θα κάνουν

φωτο από ΠΝ
Σήμερα Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 διεξάγεται τέταρτο συνεχόμενο έτος η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση “NEMEΣIΣ - 2017”. Η άσκηση πραγματοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με προσομοίωση της κατάστασης σε πλατφόρμα εξόρυξης και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A.

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών.

Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της ΚΔ, καθώς και με γειτονικά και φίλια Κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει επιχειρήσεις νηοψίας από Ομάδες ΟΥΚ της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε πλοία και πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης, μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της ΚΔ και των φιλίων κρατών, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ από το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος (EMSA). Κατά την άσκηση θα δοκιμαστούν τα Ειδικά Εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΟΡΦΕΑΣ» καθώς και διακρατικές συμφωνίες Ε-Δ με γειτονικά και φίλια κράτη.

Η επίσημη έναρξη της Άσκησης πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail