Kαθολική εφημερίδα ασχολήθηκε με την εξαφάνιση των Ελλήνων της Κωσταντινούπολης

haplessman - pixabay
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Η καθολική εφημερίδα, "ο Διεθνής Σταυρός" ασχολήθηκε με την εξαφάνιση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Αναφέρεται στο άρθρο ότι κάποτε υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη και τώρα μερικές χιλίαδες.

Δεν ξεχνάει το τουρκικό πογκρόμ του 1955 και την απέλαση 12.000 Ελλήνων το 1964. Προξενεί θλιψη η υπενθύμιση ότι υπάρχουν 5 ελληνικά σχολεία σε μια πόλη που κάποτε είχε 60. Γίνεται ειδική μνεία στο Ζωγράφειο και στο γεγονός πως κάποτε φιλοξενούσε 750 μαθητές και τώρα μόλις λιγότερους από 50. 

Μια από τις ενδείξεις της παρακμής μας ως έθνος και όχι απλά ως κράτος είναι ότι η κυκλοφορία της Απογευματινής της παλιότερης καθημερινής εφημερίδας στην Τουρκία γίνεται με δυσκολία. Το έθνος θα πρέπε να στηρίζει κάθε προσπάθεια της μειονότητας έμπρακτα. Η αδιαφορία για την τύχη της μειονότητας χαρακτήριζει και τους ψευτοανθρωπιστές και τους πατριώτες και εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί φτάσαμε ως έδω.

Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα του κράτους ήταν πάντα μακριά
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail