Η Ινδία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από την Κίνα

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Panos Mourdoukoutas

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την οικονομία της Κίνας, όπως προκύπτει από το μεγάλο άλμα που κατέγραψε η χώρα στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, η οποία και έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. 

Τα τελευταία 4 χρόνια η Ινδία κέρδισε 20 μονάδες στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ η κατάταξη της Κίνας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. 

Αυτό έχει συμβάλει ούτως ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ινδίας να ξεπεράσει το ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας. 
Μέχρι στιγμής στο έτος, η Ινδία κατέχει τον τίτλο της τέταρτης πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο, με βάση την τελευταία έκδοση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για το 2017 η οικονομία της Ινδίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 7,2%, υπερβαίνοντας το 6,9% που αναμένεται να καταγράψει η Κίνα. Ποσοστό, το οποίο είναι οριακά υψηλότερο σε σχέση με το μακροπρόθεσμο 6,12% που αναμένει το Tradingeconomics.com.
Το χρηματιστήριο της χώρας έχει ενθουσιαστεί. Ο δείκτης iShares India 50 ETF έχει καταγράψει άνοδο 39,15% την τελευταία πενταετία, σε σχέση με το περίπου 25% της αγοράς της Κίνας. 
pin
Τι είναι αυτό που μπορεί να εξηγήσει την ταχεία άνοδο της Ινδίας στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας; Απλοί όροι της οικονομικής ανάπτυξης. 
Η Ινδία ξεκινάει από ένα χαμηλό επίπεδο αξιοποίησης πόρων. Ως εκ τούτου μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά της κάνοντας καλύτερη χρήση των πλεοναζόντων πόρων με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η Κίνα από την άλλη, ξεκινάει από υψηλότερα επίπεδα αξιοποίησης των πόρων. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αναπτυχθεί κάνοντας χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας. Θα πρέπει να καινοτομήσει και αυτό δεν είναι εύκολο δεδομένης της υπάρχουσας δομής της χώρας όπου ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας βρίσκεται κάτω από τον άμεσο ή τον έμμεσο έλεγχο του κράτους. 
Επίσης, υπάρχουν και οι υγιείς οικονομικές πολιτικές. Η Ινδία του Mondi, έχει αρχίσει να απελευθερώνει την οικονομία, τη στιγμή που η Κίνα του Xi σφίγγει τον κλοιό. Κι αυτό προκύπτει σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνείς οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως είναι η Aon, η οποία κι επαινεί την Ινδία για το γεγονός ότι προχωράει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όπως είναι για παράδειγμα η χαλάρωση των ελέγχων σε ξένες επενδύσεις, η μείωση των δασμών στις εισαγωγές-εξαγωγές και η άρση των ελέγχων στις τιμές. 
Εν τω μεταξύ, η Aon είναι λιγότερο αισιόδοξη όσον αφορά την Κίνα, όπως είναι άλλωστε η Moody’s και η S&P Global, οι οποίες υποβάθμισαν τη χώρα των δράκων κατά το τελευταίο εξάμηνο. 
pin

Ωστόσο, η Ινδία δεν έχει υπάρξει απόλυτα συνεπής με τις μεταρρυθμίσεις, καθώς η μια κυβέρνηση καταργούσε πράγματα που είχε κάνει η άλλη. Πέραν των άλλων, έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της για να καταφέρει να φτάσει την Κίνα σε αρκετούς βασικούς δείκτες όπως είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ,  η ανθρώπινη ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα. Και εντέλει θα βρεθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Κίνα μόλις οι πλεονάζοντες πόροι εξαντληθούν. 
* Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...