Άρχισαν οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων στα Funds, τα αποκαλούμενα και κοράκια των αγορών – Πώς μπορούν να προστατευτούν οι δανειολήπτες

Αναδημοσίευση από: newpost.gr

του Θάνου Πασχάλη

Άρχισαν δειλά-δειλά από τις Τράπεζες με αρχή τη EUROBANK οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ σε πρώτη φάση) στα επονομαζόμενα funds δηλαδή στις εταιρείες απόκτησης η διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Οι εταιρείες αυτές έχουν ως κύρια δραστηριότητα την ανάκτηση από τους δανειολήπτες η από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις του μεγαλύτερου μέρους των δανείων τους τα οποία έχουν πάψει εδώ και χρόνια η μήνες να εξυπηρετούν και τα οποία κατά το κοινώς λεγόμενο κοκκίνισαν.

Τι είναι τελικώς τα λεγόμενα funds (οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ) τα οποία χαρακτηρίζονται και ως "κοράκια" της αγοράς;

Αποκαλούνται "κοράκια" καθώς αρκετές φορές έχουν συνδεθεί στο εξωτερικό με εξώσεις οικογενειών από τα σπίτια τους; λόγω αδυναμίας εξόφλησης των δανείων τους και με πλειστηριασμούς κατοικιών,εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων με αποκλειστικό σκοπό το εύκολο και γρήγορο κέρδος χωρίς να επηρεάζονται η να λαμβάνουν υπόψιν την ηθική διάσταση του προβλήματος και τις επιπτώσεις που προκαλούν με τις ενέργειες τους σε χιλιάδες ανθρώπους η οικογένειες.

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου​ με επιστολή του ενημέρωσε τη Βουλή για το νόμο που διέπει (υποχρεώσεις και προϋποθέσεις) τη δραστηριοποίηση των συγκεκριμένων ξένων εταιρειών στη χώρα μας, αλλά και τα δικαιώματα και τις δικλείδες ασφαλείας που κατοχυρώνονται υπέρ των δανειοληπτών ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καταχρηστικών πρακτικών η επιθετικής πολιτικής έναντι των δανειοληπτών από τα funds που άρχισαν ήδη να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας υπό την μορφή Α.Ε .

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομίας

1) Στις εταιρείες απόκτησης η διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (funds) δεν θα πωλούνται από τις Τράπεζες μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας αξίας έως 140.000 ευρώ

2) Δεν θα πωλούνται επίσης από τις Τράπεζες σε funds στεγαστικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ανεξαρτήτως κατηγορίας που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία

3) Όσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες ορίζεται ως αναγκαία προϋπόθεση 12 μήνες πριν τη μεταβίβασή τους από τις Τράπεζες σε funds οι Τράπεζες να προτείνουν στους δανειολήπτες ρύθμιση του δανείου τους με διακανονισμό δόσεων,ενώ πρόταση μπορεί να υποβάλει και ο δανειολήπτης με βάση την ικανότητα αποπληρωμής που έχει του δανείου του.

4) Εάν ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο πωληθεί τελικώς σε funds λόγω μη συμφωνίας της Τράπεζας με το δανειολήπτη ίδιες διαδικασίες ειδοποίησης και προτάσεις ρύθμισης (μειωμένη δόση και επιμήκυνση του δανείου,περίοδος χάριτος,καταβολή μόνο τόκων για ορισμένο χρονικό διάστημα,διαγραφή μέρους της οφειλής) με αντιπρόταση και από μέρους του δανειολήπτη οφείλουν να πράξουν και τα funds.

5) Θα πρέπει όπως προβλέπει ο αναμορφωμένος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών να υπάρχει ειδική μεταχείριση και από μέρους των εταιρειών διαχείρισης δανείων (funds) προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είναι δανειολήπτες.

6) Σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις εφόσον κριθούν βιώσιμες τα funds έχουν τη δυνατότητα χορήγησης δανείων για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων η σχεδίων αναδιάρθρωσης μετά από συμφωνία με τους μετόχους.

7) Όσα funds παραβιάσουν τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να τους αφαιρεί την άδεια.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...