Το δονάκιο της ξεφτίλας


Olichel - pixabay
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Το δονάκιο (Vibrio) είναι ένα γένος Gram-αρνητικών βακτηριδίων, που έχουν σχήμα καμπύλης ράβδου, πολλά είδη των οποίων μπορεί να προκαλέσουν τροφική λοίμωξη, που συνήθως σχετίζεται με την κατανάλωση θαλασσινών χωρίς ψήσιμο.

Συνήθως βρίσκονται σε αλμυρό νερό, τα είδη Vibrio είναι προαιρετικά αναερόβια που δοκιμάζουν θετικά την οξειδάση και δεν σχηματίζουν σπόρια. Όλα τα μέλη του γένους είναι κινητά και έχουν πολική μαστίγια με θήκες. Τα είδη Vibrio διαθέτουν συνήθως δύο χρωμοσώματα, τα οποία είναι ασυνήθιστα για τα βακτηρίδια. Κάθε χρωμόσωμα έχει μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη αρχή αντιγραφής και συντηρείται μαζί με το χρόνο στο γένος . Πρόσφατες φυλογενίες έχουν κατασκευαστεί με βάση μια σειρά γονιδίων (ανάλυση αλληλουχιών πολυκύκλων).

Αρκετά είδη Vibrio είναι παθογόνα.Τα περισσότερα στελέχη που προκαλούν ασθένεια σχετίζονται με γαστρεντερίτιδα, αλλά μπορούν επίσης να μολύνουν ανοικτές πληγές και να προκαλέσουν σηψαιμία. Μπορούν να μεταφέρονται από πολλά θαλάσσια ζώα, όπως καβούρια ή γαρίδες, και είναι γνωστό ότι προκαλούν θανατηφόρες λοιμώξεις στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Τα παθογόνα είδη Vibrio περιλαμβάνουν το V. cholerae (τον αιτιολογικό παράγοντα της χολέρας).

Συγχωρείστε με αν υπάρχουν λάθη στη μετάφραση, ο σκοπός του άρθρου δεν είναι ιατρικός, ούτε έχει σκοπό να ασχοληθεί με το άν ανιχνεύτηκε ή όχι χολέρα στα υπόγεια του νοσοκομείου, τα οποία όπως είδαμε στις φωτογραφίες διεκδικούν τα βραβεία ξεφτίλας παγκοσμίως για χώρους που παρέχεται η υγεία.

Όπως ακριβώς ήρθαν τα βραβεία ξεφτίλας απο τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων που κατέταξαν 4 ελληνικά αεροδρόμια, που έχουν περάσει στη Fraport μέσα στα 10 χειρότερα παγκοσμίως. Δεν έχει σημασία αν φταίνε οι κυβερνώντες , οι προηγούμενοι, οι επόμενοι , η fraport ή ο Χατζηπετρής, η ξεφτίλα παραμένει.

Όπως η ξεφτίλα για διάφορους υπουργούς και πολιτικούς που αντί να ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενό τους, κάνουν αυτό με το οποίο πραγματικα έχουν ασχοληθει στη διάρκεια των σπουδών τους, όχι πάντως τις σπουδές.

Οπως η ξεφτίλα για τα Αγγλικά του επιπέδου "you speak England very best" με την ουρά της καμήλας και του γαϊδάρου να μπερδεύεται όμορφα ως λέξη στο στόμα του Αλέξη και γίνεται ένα με τις ουρές των ταλαιπωρημένων πολιτών που βλέπουμε παντού.

Του Αλέξη που ο φωτογράφος του μας στοίχισε για τις τελευταίες 40 ημέρες πάνω απο 8000 ευρώ, χώρια το ετήσιο συμβόλαιο που έχει.

Οπως με την ξεφτίλα να βγαίνει ο πλανητάρχης να μιλάει για τις δουλειές που θα δώσουν οι καταχρεωμένοι Έλληνες στους Αμερικάνους , να μιλάει για ποσά 2.4 δις δολλάρια και να βγαίνουν μετά κάθιδροι όχι να τον διαψεύσουν αλλά να τον ερμηνεύσουν.

Ο ένας προσπάθησε να μας πείσει οτι 2.4 δις δολλάρια είναι ίσα με 1.1 δις ευρώ και κάτι περισσευούμενα αντισταθμιστικά ψιψιψινια και κοκοψόψαρα. Ο άλλος είπε οτι αυτά τα 1.1 δις θα τα δώσουμε σε βάθος δεκαετίας σα να είναι πολυμίξερ ή ηλεκτρική σκούπα απο τον Κωτσόβολο που τα ψώνισαν με δόσεις.

Οσο για τη χώρα; Δικαστικοί ανεβαίνουν πάνω σε καρέκλες με ροδάκια και πέφτουν απο τα μπαλκόνια, 5-6 βοσκοί και μεροκαματιάρηδες έκαναν την καλύτερα οργανωμένη απαγωγή στην Ευρώπη, δικηγόροι δολοφονούνται στην καρδιά της πόλης, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μαχαιρώνονται μέχρι θανάτου, οικογενειάρχες πρόσφυγες αποδεικνύονται τζιχαντιστές και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Κάθε σπουδαίο και μεγάλο γεγονός παραμένει 1-2 μέρες στην επικαιρότητα και μετά εξαφανίζεται μέσα στη λήθη. Το μόνο που μένει είναι κάθε φορά οι δηλώσεις της ξεφτίλας που ακούμε και διαβάζουμε. Αυτή δυστυχώς είναι χειρότερη απο κάθε δονάκιο αλλά ενώ οι απλοί άνθρωποι, θα κοκκίνιζαν, θα έσκυβαν το κεφάλι και θα ζητούσαν συγγνώμη, ετούτοι εδώ έχουν τη δικαιολογία, και μάλιστα την ηλίθια δικαιολογία,στο τσεπάκι.

Φαίνεται οτι κάποιοι έχουν κάνει γερά αντισώματα χρόνια τώρα στο δονάκιο της ξεφτίλας...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail