Αξίζει να αγοράζουμε βιολογικό γάλα & κρέας; Η ετυμηγορία των ειδικών

Αναδημοσίευση από: dw.de

Αξίζει να αγοράζουμε βιολογικά τρόφιμα; Ναι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το γάλα και το κρέας, απαντούν βρετανοί ερευνητές, έπειτα από συγκριτική ανάλυση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το βιολογικό γάλα και το κρέας που παράγονται με σεβασμό στις οικολογικές προδιαγραφές περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, από τρόφιμα που παράγονται με τον συμβατικό τρόπο.

Αυτό τεκμηριώνεται σε μετα-ανάλυση βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα πάνω από 190 ερευνών για το γάλα, καθώς και 60 και πλέον ερευνών που αφορούσαν το κρέας.

Το συμπέρασμά τους; Τόσο το βιολογικό γάλα όσο και το βιολογικό κρέας περιέχουν περίπου 50% περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα με ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, μισό λίτρο βιολογικού γάλακτος προσφέρει περί τα 39 μιλιγκράμ λιπαρών οξέων Ω-3, την ώρα που το συμβατικό γάλα (μη βιολογικό) περιέχει μόνο 25 μιλιγκράμ.

Επιπλέον, το βιολογικό γάλα περιέχει περίπου 40% περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι επίσης ωφέλιμο για την υγεία. Οι επιστήμονες εντόπισαν διαφορές και σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, στα οποία υπερτερούν και πάλι τα βιολογικά προϊόντα.
Καθοριστικός ο τρόπος εκτροφής των ζώων

Σε αναλύσεις βιολογικού κρέατος εντοπίστηκαν μικρότερες ποσότητες βλαβερών κορεσμένων λιπαρών οξέων, όπως μυριστικό οξύ και παλμιτικό οξύ, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό από τους ερευνητές.

Πού οφείλονται όμως αυτές οι τόσο σημαντικές διαφορές στη θρεπτική αξία των βιολογικών προϊόντων;

Οι επιστήμονες τις αποδίδουν κυρίως στον τρόπο εκτροφής των ζώων, για παράδειγμα των βοοειδών. Οι αγελάδες που εκτρέφονται μόνο με βιολογικές τροφές, τρώνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χόρτου και σανού, γεγονός που έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στον μεταβολισμό τους και κατ' επέκταση στη θρεπτική αξία του γάλακτος και του κρέατός τους.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...