Στο στόχαστρο της εφορίας ελληνικές επιχειρήσεις που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία

15299 - pixabay.com
Επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες αλλά παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τρέχοντας ήδη τους σχετικούς ελέγχους.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης μίλησε για "διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ":

«Είναι, όμως, κοινό μυστικό ότι πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες ετα ιρειών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες, που παρέχουν από την Ελλάδα. Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ.

Τόσο για αυτές, όσο και για όποιες άλλες υποθέσεις προκύψουν, έχουνδοθεί οδηγίες για τη διαχείρισή τους, ώστε να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει προβλέψεις ακριβώς για την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών.

Στην ίδια κατεύθυνση, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων. Πρέπει να σας πω όμως ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς. Για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών. Μάλιστα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, προγραμματίζουμε να επισκεφθούμε τη Βουλγαρία και να συναντηθούμε με την ομόλογό μου και το επιτελείο της, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα στενότερη συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών μας»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail