Πόσο «χρήσιμη» είναι η Καταλονία για την Ισπανία;

Αναδημοσίευση από: huffingtonpost.gr

Το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στην Καταλονία, κάτω από τεράστια καταστολή εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, έθετε ως ζήτημα την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, ένα καθόλου καινούριο αίτημα για μερίδα των Καταλανών δηλαδή. Τι θα σήμαινε όμως πρακτικά για την Ισπανία η απόσχιση της Καταλονίας και πόσο χρήσιμη είναι τελικά η Καταλονία για την Ισπανία;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο Jon Henley σε σχετικό άρθρο του στο βρετανικό Guardian αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η περιοχή διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία του ισπανικού κράτους από αυτόν που πιθανόν να υποδείκνυε το μέγεθός της. Η Καταλονία καταλαμβάνει το 6.3%, δηλαδή 32.114 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Ισπανίας η σημασία της για την οικονομία του κράτους δεν είναι αντίστοιχη του μεγέθους της.

Ο πληθυσμός της αγγίζει τα 7.5 εκατομμύρια, αποτελώντας το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας. Η οικονομία της, ύψους 215.6 δισ. ευρώ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, συνιστώντας περισσότερο από το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ οι εξαγωγές της Καταλονίας, ύψους 65.2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4 του συνόλου της χώρας. Συν τοις άλλοις, οι ξένες επενδύσεις στην Καταλονία, που αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ, συνιστούν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία.

Εξίσου σημαντικό είναι πως η ανεργία στην Καταλονία είναι χαμηλότερη και γενικότερα υπάρχει λιγότερη ανισότητα εισοδημάτων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ισπανία: 13.2% το επίπεδο των ανέργων στην Καταλονία, 17.2% στην Ισπανία. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Καταλονίας δεν είναι το υψηλότερο στην Ισπανία, όμως είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Όχι κι άσχημα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...