Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε φρούτα

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Τα φρούτα είναι πολύτιμα για την υγεία όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το σπίτι.

Πώς θα είστε όμως σίγουροι ότι είναι φρέσκα και η κατανάλωσή τους ασφαλής για την υγεία σας;

Δείτε τρεις βασικούς κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου όταν βρίσκεστε μπροστά από τον πάγκο του μανάβη:

Nα μην είναι αφυδατωμένα

Τα αφυδατωμένα φρούτα είναι τις περισσότερες φορές μπαγιάτικα. Εκτός από αυτό, για να τα φάτε θα πρέπει να καθαρίσετε και να πετάξετε τη φλούδα, που έχει και τις περισσότερες βιταμίνες.

Συνεπώς τα φρέσκα φρούτα πρέπει να έχουν:

- Ζωηρό χρώμα και σφριγηλή όψη
- Πράσινα φύλλα και κοτσάνια
- Συμπαγή και ομοιόμορφο φλοιό

Να είναι ώριμα

Bεβαιωθείτε ότι έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση των φρούτων, γιατί μόνο τότε έχουν τη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Eπίσης, αποφύγετε την κατανάλωση υπερώριμων φρούτων (εκτός αν τα προορίζετε για κομπόστα ή μαρμελάδα). Aυτό συνήθως σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένα ή ότι δεν έχουν φυλαχτεί σε σωστές συνθήκες συντήρησης.

Aναγνωρίστε τα από:

- Tο χρώμα τους
- Tη νωπή τους μυρωδιά
- Tην ελαστική τους υφή (δηλαδή δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακά, ούτε σκληρά)

Nα είναι ακέραια

Όταν ένα φρούτο δεν είναι ακέραιο, το εσωτερικό του εκτίθεται περισσότερο στο οξυγόνο και επομένως μειώνεται η διάρκεια ζωής του.

Aποφύγετε δηλαδή τα φρούτα που έχουν κηλίδες, χτυπήματα και τρύπες.

Από την άλλη βέβαια, θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα φρούτο που έχει τέλειο χρώμα και σχήμα δεν είναι κατ’ ανάγκη το πιο υγιεινό. Για παράδειγμα οι τέλειες φράουλες, περιέχουν συνήθως και τα περισσότερα χημικά, ενώ τα φρούτα με μικρά σημάδια, που δεν καταστρέφουν όμως τη δομή τους (π.χ. μικρή φθορά στο φλοιό από έντομο), φανερώνουν μικρότερες επεμβάσεις.

Τέλος, να θυμάστε ότι πρέπει να καταναλώνετε φρούτα εποχής. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail