Τι κρύβει η παράταση για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μόνο τυχαία δεν είναι η κατάθεση μέσα στην εβδομάδα που πέρασε διάταξης με την οποία παρατάθηκε κατά ένα μήνα η ρύθμιση για την οικιοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων. Η ρύθμιση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, είναι επιτυχημένη εισπρακτικά και αποτελεί σημαντικό αιμοδότη των κρατικών ταμείων. Και αυτό διότι οι εισπράξεις από τα λεγόμενα Παρελθόντα Οικονομικά Έτη (ΠΟΕ) εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα ΠΟΕ από τους άμεσους φόρους παρουσιάζουν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου υπέρβαση 142 εκατ. ευρώ καθώς είχε προϋπολογιστεί η είσπραξη 1,303 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν τελικά 1,445 δισ. ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και από τις εισπράξεις έμμεσων φόρων ΠΟΕ. Παρουσιάζεται μια υπέρβαση της τάξης των 135 εκατ. ευρώ καθώς είχε προϋπολογιστεί η είσπραξη 618 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν τελικά 752 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο, όπως αναφέρθηκε, για σημαντική εισπρακτική επιτυχία της ρύθμισης οικιοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη δηλωθεί πρόσθετα εισοδήματα ύψους 4 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί πρόσθετοι φόροι άνω των 400 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, η ρύθμιση θα συνεχίσει τουλάχιστον και το 2018 να φέρνει έσοδα. Το στοίχημα βέβαια, για το υπουργείο Οικονομικών, είναι να ανακάμψουν και τα έσοδα από μόνιμες πηγές όπως είναι οι φόροι εισοδήματος και οι έμμεσοι φόροι.

Εκτός από την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, σημαντικός "αιμοδότης" των κρατικών ταμείων αποδεικνύεται και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Πρόκειται για ρύθμιση που όσοι έχουν υπαχθεί σε αυτήν την φυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού καθώς είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον άμεσα, μια να ρύθμιση αυτής της μορφής. Βέβαια από το νέο έτος η διατήρηση της ρύθμισης θα είναι πολύ δύσκολη καθώς ακόμη κα με μια ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή ή τη ρύθμιση νέων φορολογικών οφειλών θα συνεπάγεται απώλειά της.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...