Ποιους βολεύει η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας;

UlliPixa - pixabay.com
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ο Κομφούκιος είχε πεί 如果你想定义未来,那么先研究过去。που σημαίνει οτι αν θελεις να ορίσεις το μέλλον πρέπει πρώτα να μελετήσεις το παρελθόν.

Τα τελευταία χρόνια, απο τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, έχουν σταματήσει στην Ευρώπη οι βιαιες αλλαγές συνόρων , μέσα απο πολέμους και ένοπλες συρράξεις. Οι μοναδικές που έγιναν ήταν ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η απόσχιση της Κριμαίας απο την Ουκρανία.

Στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος ας σημειωθεί ξεκίνησε το 1991 μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση των 2 Γερμανιών, καταλυτικό ρόλο είχαν παίξει Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Μάλιστα οι 2 πρώτες μέσα απο το στρατιωτικό μηχανισμο του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν βομβαρδισμους που κράτησαν 3 μήνες , την 24η Μαρτιου 1999 οταν η Σερβία αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

Τα νέα κράτη που προέκυψαν ήταν η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία, η Κροατία, Βοσνια Ερζεγοβίνη ,Π.Γ.Δ.Μ. ή Σκόπια και μια περιοχή το Κοσσυφοπέδιο που βρίσκεται κάτω απο την διοίκηση της Προσωρινής Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK) ενω ως κράτος την έχουν αναγνωρίσει 112 άλλα κράτη.

Σλοβενία και Κροατία είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. ενώ υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι το Μαυροβούνιο, η Π.Γ.Δ.Μ ,η Σερβία και Δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι το Κοσσυφοπέδιο,η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πολύ κακό για το τίποτα θα μου πείτε; Διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία μέσα απο εθνικιστικές διαμάχες για να ενσωματωθούν όλα τα κομμάτια της σε ένα μεγάλο μόρφωμα που φιλοδοξεί να γίνει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή ¨Ενωση. Λίγο περίεργο δεν ακούγεται όλο αυτό;

Και αν δεν σας ακούγεται περίεργο διαβάστε και αυτό: Η Γερμανία, μόνη στην ΕΕ, αναγνωρισε την Κροατία στις 6 Σεπτεμβρίου 1991, ενώ το Κροατικό κοινοβούλιο επικύρωσε την διακήρυξη ανεξαρτησιας της χώρας στις 10 Οκτωβρίου.

Τα νέα κράτη που ήδη μπήκαν στην Ε.Ε. ,Σλοβενία και Κροατία, έγιναν γρήγορα δορυφόροι της Γερμανίας, ακολουθώντας στις ψηφοφορίες ενώ ξεκίνησαν και οι γερμανικές επενδύσεις και αγορές.

Η Γιουγκοσλαβία διαμελίστηκε και απορροφάται κομμάτι κομμάτι απο την Ε.Ε. ενώ αγοράζονται απο τους επενδυτές οι κερδοφόρες επιχειρήσεις της. Μια ισχυρή Γιουγκοσλαβία δε θα ήταν τόσο εύκολο θύμα.

Στον αντίποδα τώρα είναι η Ισπανία, ένα αρκετά ισχυρό οικονομικά κράτος, με οικονομία 1.2 τρις ευρώ, με το ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται (3.2% η αύξηση για το 2016) και την ανεργία να συρρικνώνεται απο το 27% του 2013 στο 17.22% (!!) το δεύτερο τρίμηνο του 2017. 10 μονάδες κάτω τα τελευταία 4 χρόνια.

Η Καταλονία είναι το οικονομικό φιλέτο της Ισπανίας, το καλύτερο κομμάτι και μια Καταλονία ως ξεχωριστό κρατίδιο στην ΕΕ, θα βόλευε πολύ τα σχέδια της Γερμανίας. Αν προσθέσετε και το όνομα Jordi Pujol του αυτονομιστή πολυεκατομμυριούχου πρώην προέδρου που συνδέεται με οικονομικά σκάνδαλα τότε έχετε μια καλή εικόνα του παρόντος και του μέλλοντος.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τον Ιούλιο του 2014, ο Jordi Pujol δημοσίευσε ένα σημείωμα που εξηγούσε ότι για 34 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 23 ετών ως Πρόεδρος της Καταλονίας, διατηρούσε μυστικούς λογαριασμούς ξένων τραπεζών που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Το σημείωμα ζητούσε συγγνώμη για τις πράξεις του και εξηγούσε ότι τα εκατομμύρια είχαν δηλωθεί και οι φόροι πληρωθεί. Το σκάνδαλο ξέσπασε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης καθώς περιελάμβάνε κατηγορίες εναντίον πολλών μελών της οικογένειας, όπως η εμπορία επιρροής, η δωροδοκία, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η δημόσια διαφθορά.

O Carles Puigdemont, o Καταλανός πρόεδρος προέρχεται απο το PdeCAT το Ευρωπαϊκό Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα, απόγονο της CDC, της Δημοκρατικής Σύγκλισης της Καταλονίας που διαλύθηκε τον Ιούλιο του 2016.

Η Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας, CDC ήταν ένα κόμμα που ιδρύθηκε την 17η Νοεμβρίου 1974 απο τον Jordi Pujol.τοποθετημένο αρχικά στην κεντροαριστερά για να μετακινηθεί σταδιακά προς το φιλελεύθερο κέντρο και την κεντροδεξιά. Κάτι αντίστοιχο με το δικό μας ΠΑΣΟΚ δηλαδή,

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail