Τι Λωζάνη τι Κοζάνη,τι Πέπη τι πρέπει, τι Αμίρ, τι Αμίν...

aitoff - pixabay
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα social media ενα δακρύβρεχτο κείμενο για κάποιον Αμίν (προφανώς εννοεί τον Αμίρ, τον Αφγανό πρόσφυγα που δεν σήκωσε τελικά τη σημαία που του κληρώθηκε, σα να ήταν ηλεκτρική σκούπα)

Το ανακάλυψα γιατί κάποιος μου το κόλλησε κάτω απο το άρθρο μου στο facebook για τον μικρό Οδυσσέα Γκαραβέλα που ζεί εδω και λίγες ώρες με την οικογένειά του, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι το παντεσπάνι που λέγαμε. Το ένα παιδί δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και το άλλο το παρηγορούν για να μη στενοχωρηθεί που δεν σήκωσε τη σημαία που κληρώθηκε.

Είναι τόσος ο οίστρος του συγγραφέα για να γράψει την άποψή του που κανιβαλίζει το όνομα του μικρού πολλές φορές , εκτός απο μια , λέγοντάς τον Αμίν...θυμίζοντας την ελληνική ταινία "Ο Ιππόλυτος και το βιολί του" όπου ο Γιάννης Αργύρης φώναζε τον Θανάση Βέγγο Υπόλοιπε αντί του σωστού Ιππόλυτε.

Παραθέτω αποσπάσματα του κειμένου μαζί με το σχολιασμό μου σε παρένθεση.

Αγαπητέ Αμίν,

Δε σε ξέρω, μικρέ μου, και κατά πάσα πιθανότητα δε θα διαβάσεις ποτέ αυτές τις γραμμές.
(Ο Αμίν σίγουρα όχι, δε θα τις διαβάσει αυτές τις γραμμές,ο Αμίρ ίσως . Αμίρ τον λένε, όπως διαβάζουμε στα ΜΜΕ, που σημαίνει πρίγκηπας στην Παστό)

Έμαθα πως χτες δε σε άφησαν να σηκώσεις τη σημαία της χώρας μας -όπου έχεις καταφύγει πρόσφυγας για να γλιτώσεις πόλεμο και φτώχεια- παρόλο που είχες κληρωθεί να το κάνεις.
(Υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ο πρόσφυγας φεύγει απο τη χώρα του για να γλυτώσει απο τον πόλεμο, ο οικονομικός μετανάστης για να γλυτώσει απο τη φτώχεια, αλλά εκεί θα κολλήσουμε τώρα;)

Να ξέρεις πως δεν συμφωνώ με τις παρελάσεις. Παρόλα αυτά νιώθω θλίψη και ντροπή γιατί σκέφτομαι πως σε αδίκησαν.

(Προσέξτε: Νιώθει θλίψη και ντροπή που αδίκησαν τον Αμίν -που τον λένε Αμίρ- επειδή δεν σήκωσε τη σημαία που κληρώθηκε για να το κάνει)

Θέλω να σου πω πως βλέπω τη σημαία μας -γιατί πάλι αν και πιστεύω πως αυτός ο κόσμος θα προχωρήσει μόνο όταν σύνορα και σημαίες δεν μας χωρίζουν- αυτήν την σημαία έμαθα να την αγαπώ και να δακρύζω βλέποντάς την.

(Ο κόσμος θα μας προχωρήσει οταν σύνορα και σημαίες δε μας χωρίζουν , αλλά απο την άλλη την αγαπάει και δακρύζει βλέποντάς την , άβυσσος η ψυχή τελικά!!!)

Ο σταυρός πάνω σε αυτή τη σημαία έφερε πάνω του -σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία- έναν σπουδαίο επαναστάτη που είπε ένα απλό πράγμα : αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Και εννοούσε τους πάντες ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, ανεξάρτητα από ο,τιδήποτε. Λυπάμαι που δεν εισπράττεις αυτήν την αγάπη.

(Προσέξτε:Δεν εισπράττει την αγάπη όχι επειδή δεν τον φιλοξενούμε και του προσφέρουμε στέγη ,τροφή και εκπαίδευση αλλά επειδή του στέρησαν την ευκαιρία να σηκώσει μια σημαία άλλης χώρας κερδισμένη με κλήρωση σα να είναι πολυμίξερ)

Να ξέρεις πως ο Θεός που λατρεύει αυτή η χώρα είχε εβραϊκή καταγωγή, μιλούσε αραμαϊκά -και όχι ελληνικά-, είναι ξένος και πέθανε και εκεί που ήταν ως ξένος και εξόριστος. Τον σκότωσαν οι παπάδες και οι πολιτικοί της εποχής του γιατί έλεγε αλήθειες.

(Αυτό πάλι που κολλάει; Εχει σημασία η καταγωγή και η φυλή; Μα πιο πάνω λέει το αντίθετο. Και παπάδες; Προφανώς εννοείς τους Φαρισαίους,που ήταν ήταν κατά διαφορετικούς καιρούς ,όπως διαβάζουμε, πολιτικό κόμμα, κοινωνικό κίνημα, και σχολή (ρεύμα) σκέψης στους Αγίους Τόπους. Σιγά μην ήταν και μητροπολίτες, ήμαρτον με τις ανακρίβειες)

Λυπάμαι που για σένα αυτός ο ουρανός και αυτή η θάλασσα ήταν απλά ένα πέρασμα θανάτου πάνω σε πλαστικές βάρκες διακινητών, ένα υγρό σύνορο-φυλακή, κάτι που σε απειλεί με κύματα και βροχές.

(Αν λυπάσαι πραγματικά φρόντισε να τιμωρούνται παραδειγματικά οι διακινητές μεταναστών και προσφύγων, δουλεμπόριο λέγεται, trafficking λέγεται αν δεν το γνωρίζεις και είναι μπίζνα δισεκατομμυρίων, επίσης αν λυπάσαι πραγματικά φρόντισε τα "αδέρφια" του Αμίρ να μη μένουν στις λάσπες και τις σκηνές αλλά να φτάνουν στους πρόσφυγες τα χρήματα που μοιράζει η Ε.Ε. στην κυβέρνηση και στις ΜΚΟ και να μην τα βουτάνε τα λαμόγια. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά γίνεται μεγάλο φαγοπότι τόσο που αποφάσισαν να τα δίνουν τα χρήματα απευθείας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αν συγκρίνουμε δε τις υποδομές σε άλλες χώρες με λιγότερα χρήματα ανα πρόσφυγα/μετανάστη θα γελάσει κάθε πικραμένος)

Και εσύ δεν ήθελες περιπέτεια. Ήθελες απλά να ζήσεις. Θέλεις απλά να έχεις μια αξιοπρεπή ζωή. Λυπάμαι που σήμερα οι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν τον τόπο φοβούνται το ξένο, δεν τολμούν να ταξιδέψουν πέρα από τον ορίζοντα, δεν δίνουν αλλά μόνο παίρνουν ο,τι τους πασάρουν.
(¨Αστο μεγάλε, εγώ όπως και χιλιάδες άλλοι φύγαμε απο τη χώρα για να έχουμε αξιοπρεπή ζωή. Και τη δική μου αξιοπρεπή ζωή για να την έχω στη χώρα μου την πλήρωνα αδρα 30 χρόνια ασφαλισμένος και αναγκάστηκα να φύγω για να συνεχίσω να την έχω γιατί κάποιοι αλήτες και απατεώνες μου έκλεψαν τα χρήματα της ασφάλισης , της σύνταξης , έκαναν την υγεία ανέκδοτο και την ασφάλεια καυτό σίδερο πάνω στους ανήμπορους γέροντες)

Φοβούνται εσένα από άγνοια μην τους "αλλοιώσεις" τον πολιτισμό κι όμως κάθε μέρα είναι στημένοι μπροστά στην τηλεόραση και κουρασμένοι, άμαθοι, δίχως να στοχάζονται καταπίνουν πράγματα που τους αλλώνουν όχι μόνο τις ρίζες τους αλλά την ίδια τους τη ψυχή... (Αυτό πάλι πως σου ήρθε;Εκτός αν εννοείς πολιτισμό αυτό που επικρατεί εδώ και μερικές δεκαετίες στο Αφγανιστάν, τη Σαρία, το να κόβεις χέρια και κεφάλια ή το να φοράς μπούργκα στις γυναίκες και να τις θεωρείς όχι ανθρώπους αλλά κάτι σαν πράγμα)

Φοβούνται μην τους χαλάσεις τη θρησκεία και έχουν ξεχάσει τι είπε ο επαναστάτης Θεός τους - αυτός ο ξένος ντε...
(Και όλο αυτό συμβαίνει, επειδή δεν σήκωσε τη σημαία που κληρώθηκε...ήμαρτον)

Πάμε παρακάτω : ο αριθμός των γραμμών στη σημαία μας σχηματίζει νοερά τη φράση "ελευθερία ή θάνατος". Δεν θα σου πω για την ιστορία της σημαίας που από αλλού σχεδιάστηκε και μας επιβλήθηκε, δε θα σου πω το ότι οι άρχοντες αυτού του τόπου πάντοτε έβαζαν άλλους να πεθαίνουν για την "ελευθερία τους" όποτε τους βόλευε μόνο και μόνο για να σκοτώσουν αργότερα τους πραγματικούς αγωνιστές - δε με νοιάζουν αυτά.

(Τότε πώς την αγαπάς και δακρύζεις οταν την βλέπεις; Εκτός αν δακρύζεις απο τα γέλια. Και αν η σημαία σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε (!!!) όπως γράφεις, γιατί στενοχωριέσαι που δεν τη σηκώνει ο Αμιν (Αμιρ) )

Ξέρω πολλούς από το Αφγανιστάν που θα έδιναν τη ζωή τους για μια πανανθρώπινη ελευθερία. Είχα την τιμή να τους γνωρίσω. Αυτοί οι άνθρωποι δεν "έμειναν να πολεμήσουν" γιατί κατάλαβαν πως δεν θέλουν να είναι συνένοχοι σε κανένα έγκλημα και πως μόνο η φυγή από το χάος και τη σφαγή αποτελεί μια οδύσσεια ελευθερίας για αυτούς.
(Θα έδιναν τη ζωή τους για μια πανανθρώπινη (sic) ελευθερία, αλλά την "κοπάνησαν" κοινώς γιατί δεν ήθελαν να είναι συνένοχοι σε κανένα έγκλημα (!!!) εδώ μιλάμε για την ελευθερία της χώρας τους. Εφυγαν λοιπόν απο την πατρίδα τους για να μην πολεμήσουν για αυτήν, αλλά απο την άλλη θα έδιναν τη ζωή τους για την αφηρημένη έννοια της πανανθρώπινης ελευθερίας.)

Μια ελπίδα να κάνουν κάτι με τη ζωή τους που θα προσφέρει στο σύνολο όχι μόνο στο Αφγανιστάν. Είναι θαρραλέοι άνθρωποι, σαν εσένα. Θαρραλέοι μαχητές. (Μαχητές στα επιδόματα, απόντες στους αγώνες )

Αγαπητέ μου Αμίν, θα έχεις νιώσει πως πολλοί δεν σε θέλουν εδώ. Λένε πως ζεις εις βάρος της πατρίδα μας. Αυτοί που το λένε δεν έχουν στοχαστεί στιγμή ποιός και πως σαράντα και πλέον χρόνια στο Αφγανιστάν, στην πατρίδα σου, διατηρεί το χάος, την φτώχεια, την αστάθεια. (Εμείς το κάνουμε αυτό; Διατηρούμε το χάος την φτώχεια και την αστάθεια στο Αφγανιστάν; Κοίτα να δεις βρε παιδί μου...Τη φτώχεια πάντως στην Ελλάδα και το χάος έχω μια υποψία ποιος τα διατηρει χρόνια τώρα... )

Δεν θέλουν να παραδεχτούν πως για τον ξεριζωμό σου έχουμε και εμείς συλλογική ευθύνη...
(Ξεκίνα με τη συλλογική ευθύνη για τις αυτοκτονίες, για τη μετανάστευση-ξεριζωμό των νέων και των επιστημόνων , για το βασανισμό των γερόντων και μετά και εγώ μαζί σου να νιώσουμε τύψεις και ευθύνη και να κλάψουμε παρέα για τα δισεκατομμύρια φτωχών και πεινασμένων όλου του κόσμου)

Αμίν, μικρέ μου φίλε, πιστεύω ότι το να σηκώσεις εσύ αυτήν την σημαία -εσύ ο "αλλόθρησκος", εσύ ο ξένος" θα ήταν τιμή. Γιατί η ουσία αυτής της σημαίας δεν μπορεί να αλλοιωθεί από κανέναν, αντίθετα όταν υψώνεται από τον οποιονδήποτε με αγάπη και χρέος είναι φάρος και ελπίδα.

(Η κερδισμένη στο τζόγο σημαία που σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε, γίνεται φάρος και ελπίδα !!!)

Για όσους ξέρουν να διαβάζουν το χρέος και την ελπίδα (ελπίζω να μην εννοείς την συριζάικη γιατι αυτή έγινε λεπίδα), βέβαια, και όσους δεν ζουν βουτηγμένοι στο ψέμα. Ξέρω ότι ζεις πολύ δύσκολα. Είμαι σίγουρος ότι μπορείς. Αμίν, να βρεις τον δρόμο σου.

(Αμήν!!! και Δι Ευχών )
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...