Για ποιον χτυπά η καμπάνα...

StockSnap - pixabay
Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Κώστα Στούπα

"When men stop believing in God, it isn't that they then believe in nothing: they believe in everything."

Umberto Eco

Υπάρχουν δυο τρόποι να ταχθεί κάποιος υπέρ ή κατά των δημοψηφισμάτων απόσχισης που ξεπηδούν παντού σαν τα μανιτάρια.

Ο ένας είναι τα ηθικά και πολιτικά κριτήρια και άλλος με βάση το ατομικό και εθνικό συμφέρον.

Από ηθικής πλευράς καθώς και από την πλευρά της πολιτικής ορθότητας κάθε άτομο ή ομάδα ατόμων έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοδιάθεσης. Λίγη σημασία έχει με βάση τα θεμελιώδη δικαιώματα αν ο αυτοπροσδιορισμός αυτός γίνεται με βάση σεξουαλικές, θρησκευτικές, εθνικές ή πολιτιστικές ιδιαιτερότητες.

Από πλευράς κοινού συμφέροντος και σκοπιμοτήτων όμως άλλα δημοψηφίσματα μας συμφέρουν ως χώρα και ως πολίτες και άλλα μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις να υποστούμε βλάβες.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα η Τουρκία είχε περί τα 15 εκατ. πληθυσμό και εμείς περί τα 7 εκατ. Σήμερα η Τουρκία έχει 70-80 και εμείς είμαστε περί τα 10 εκατ. με τη ζυγαριά της δημογραφικής γήρανσης να γέρνει σε βάρος μας.

Με την Τουρκία έχουμε εδαφικές διαφορές από την Θράκη μέχρι την Κύπρο. Αν δεν υπήρχαν οι διεθνείς συσχετισμοί και δεν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα χρειαζόμασταν κάποιο υπερόπλο για να αντισταθμίσουμε την ισχύ της Τουρκίας. Ενδεχομένως με τέτοια αριθμητική διαφορά να μην επαρκούσε η ελληνική λεβεντιά ούτε καν το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ με το οποίο μια χούφτα Γαλάτες κατατρόπωναν τις ρωμαϊκές λεγεώνες.

Ως Έλληνες λοιπόν μας συμφέρει η δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας καθώς αυτό θα βελτιώσει το ισοζύγιο ισχύος μεταξύ μας.

Δεν είχαμε κανένα λόγο λοιπόν να μην είμαστε υπέρ του δημοψηφίσματος για το Κουρδιστάν.

Αντιθέτως δεν έχουμε κανένα λόγο να υποστηρίξουμε το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την προσάρτησή της στη Ρωσία. Η Ρωσία έχει συμμαχήσει με την Τουρκία και έχει κάθε συμφέρον στη διάλυση της Ε.Ε., προκειμένου να είναι ισχυρότερη από κάθε ένα από τα ευρωπαϊκά έθνη χωριστά.

Πέραν της γεωπολιτικής ισχύος η Ρωσία έχει συμφέρον να διαλυθεί η Ε.Ε. για να μπορεί με κάθε ένα χωριστά να διαπραγματευτεί και να πουλάει ακριβότερα φυσικό αέριο.

Το συμφέρον των Ελλήνων ταυτίζεται με το συμφέρον των λαών της Ευρώπης καθώς είμαστε κυρίως καταναλωτές υδρογονανθράκων και όχι παραγωγοί. Ως χώρα μάς συμφέρει λοιπόν η ισχυροποίηση της Ε.Ε. με εμάς όσο πιο βαθειά γίνεται στην καρδιά της.

Από μόνη της η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στα όρια της ευημερούσας Δύσης, δεν μπορεί να αντέξει τις μεταναστευτικές πιέσεις των δεκάδων εκατομμυρίων ή εκατοντάδων που θέλουν να ζήσουν στην Ευρώπη. Χρειάζεται γιγάντιο σχέδιο με τεράστιους πόρους για να κρατηθεί η μεγάλη μάζα αυτών εκτός ορίων και να εισέρχονται μόνο όσοι έχουμε ανάγκη και κυρίως όσοι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τις βασικές κοινωνικές και πολιτικές αξίες με βάση τις οποίες συμβιώνουμε σαν κοινωνίες.

Με αυτό το πρίσμα θα πρέπει να κρίνουμε αν μας συμφέρουν ή δεν μας συμφέρουν τα δημοψηφίσματα της Σκωτίας, της Καταλονίας, της Βόρειας Ιταλίας κλπ.

Θα πρέπει να σκεφτούμε επίσης πως αν γίνουν μόδα τα δημοψηφίσματα και τα αποτελέσματα γίνονται ελαφρά τη καρδία αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα, τι θα συμβεί αν στη Δυτική Θράκη μια σημαντική κατηγορία πολιτών ζητήσει δημοψήφισμα για την αυτονόμησή της;

Τα γεγονότα σχετικά με το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας ανέδειξαν στην επιφάνεια ένα μέρος των τεκτονικών αλλαγών που μας επιφυλάσσει η περίοδος της μετανεωτερικότητας στην οποία πορευόμαστε.

Προκαλεί εντύπωση η οπαδική ελαφρότητα με την οποία όλοι μας τοποθετούμαστε ένθεν κακείθεν.

Το ίδιο βράδυ που παρακολουθούσα τις εξελίξεις για την Καταλονία, στο δελτίο ειδήσεων έγινε αναφορά για την Ευαγγελική Εκκλησία στη Βόρεια Ευρώπη που αποδέχεται την ανατροφή παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Μαζί με τις εφημερίδες από χαρτί η μαζική κυκλοφορία των οποίων αποτέλεσε χαρακτηριστικό της δεύτερης και τρίτης βιομηχανικής επανάστασης, ακούγονται και οι τριγμοί του έθνους - κράτους, της οικογένειας, της εκκλησίας.

Μικρή σημασία έχει αν κάποιος συμφωνεί με όλα, με μερικά ή και με τίποτα από τα παραπάνω. Αυτά συμβαίνουν και αφού συμβαίνουν δημιουργούν νέα δεδομένα.

Αυτό σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δημιουργεί πανικό και ανησυχία. Είναι ένας από τους λόγους αναζωπύρωσης του κύματος εθνολαϊκισμού και προστατευτισμού. Πάντα στις κρίσιμες περιόδους οι απατεώνες που πουλάνε μαγικές λύσεις ευδοκιμούν.

Οι απατεώνες όμως συνήθως κάνουν τα πράγματα χειρότερα και δεν δίνουν λύσεις.

Στην καλύτερη από άποψη ευημερίας μεταπολεμική περίοδο της Γερμανίας ένα ευρωσκεπτικιστικό ακροδεξιό μόρφωμα κερδίζει 13-14%. Ο κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη και προκλητική εισβολή των ηθών του ισλάμ είναι υπαρκτός αλλά οι ανησυχίες είναι βαθύτερες και αφορούν αλλαγές που θα αλλάξουν δραματικά την οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Στην επόμενη δεκαετία ένας ιδιώτης σχεδιάζει να ξεκινήσει τον αποικισμό του πλανήτη Άρη. Η ρομποτική και διαστημική επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλάζει όσα ξέρουμε και γνωρίσαμε για την οικονομία τα τελευταία μερικές χιλιάδες χρόνια.

Πιστεύει κανείς πως το κύμα των τεχνολογικών εξελίξεων που δημιουργεί νέα δεδομένα αυτοπροσδιορισμού και αυτοδιάθεσης μπορεί να ανακοπεί από τύπους σαν τον Φάρατζ, τη Λεπέν, τους Τσιπροκαμένους ή τον Τράμπ;

Τα κυβερνοεγκλήματα ή η μεταφορά περιουσιών μέσω δικτύων δεν εμποδίζεται από τα εθνικά σύνορα. Πολυεθνικές όπως η Microsoft και η Google είναι πιο ισχυρές από εθνικά κράτη πολύ μεγαλύτερα από την Ελλάδα.

Η μοναδική λύση για την αποσχιστική δημοψηφισματική μόδα στην Ευρώπη είναι η βαθύτερη ενοποίηση μιας ομοσπονδίας περιφερειών με κοινό νόμισμα, προϋπολογισμό, άμυνα, διπλωματία κλπ. Σιγά-σιγά στις νομικές σχολές δίπλα στα τμήματα διεθνούς δικαίου θα δημιουργηθούν τμήματα παγκόσμιου δικαίου (Global Law) προκειμένου να οριοθετήσουν τα νέα δεδομένα.

Το ίδιο ισχύει και για τη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο συνολικότερα.

Τα δημοψηφίσματα απόσχισης είναι σπασμωδικές κινήσεις ενός κόσμου που αλλάζει και ζαλίζει τους περισσότερους. Η μόδα θα κοπάσει όταν το ΗΒ επιστρέψει στην αγκαλιά της Ε.Ε. Και αυτό θα συμβεί λίαν συντόμως...
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...