Το Κόσοβο ανακαλύπτει την παγίδα που του έστησαν - Η πλέον απομονωμένη χώρα στην Ευρώπη

Freepen.gr - Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να παραμένει η πιο απομονωμένη χώρα στην Ευρώπη. Η κίνηση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου στις χώρες μέλη της ΕΕ υπόκειται σε πολύπλοκες και δύσκολες διαδικασίες υποβολής αιτήσεων θεώρησης visa.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική ενσωμάτωσης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ είναι επίσης ασαφής, επειδή πέντε χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Αυτή η προσέγγιση των Βρυξελλών ώθησε τον πρόεδρο της χώρας Χασίμ Θάτσι να αντιδράσει, ζητώντας από αξιωματούχους της ΕΕ να δουν το Κοσσυφοπέδιο ως ιστορία επιτυχίας σημειώνει το balkaneu.com.

O Θάτσι είναι πολύ σκληρός στις τοποθετήσεις του για τη στάση της ΕΕ απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο, ιδίως όσον αφορά το θέμα της απελευθέρωσης του καθεστώτος visa.

Αυτές τις μέρες ο Θάτσι επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζοντας το γεγονός ότι η οριοθέτηση με το Μαυροβούνιο έχει επιβληθεί ως προϋπόθεση για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων ως άδικη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια στάση βλάπτει την πίστη που έχουν οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές στην Πρίστινα έχουν διαφορετικές θέσεις σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου.

Ο αναλυτής Vilhard Shala ανέφερε ότι η γλώσσα του προέδρου σχετίζεται με την αποτυχία των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου να εκπληρώσουν τα κριτήρια που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η διαδικασία απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων απαιτεί την εκπλήρωση ορισμένων κριτηρίων που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την αντιμετώπιση πολλών εκκρεμών ζητημάτων με τους γείτονες. Από αυτή την άποψη, το Κοσσυφοπέδιο δε σημείωσε σημαντική πρόοδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο η νέα κυβέρνηση και άλλα θεσμικά όργανα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη αυτών των κριτηρίων. Η κριτική που ασκείται εναντίον της ΕΕ δεν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα », δήλωσε ο Σάλα.

Ωστόσο θα πρέπει εδώ να θυμήσουμε παλαιότερη ανάρτηση της Freepen.gr όπου 18 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, οι τότε πρωταγωνιστές από πλευράς των ΗΠΑ έχουν ιδρύσει εταιρείες με τις οποίες ελέγχουν είτε τα πλούσια κοιτάσματα σε λιγνίτη (Κλαρκ) είτε εταιρείες που αφορούν σε υποδομές κι επικοινωνίες (Ολντμπράιτ).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail