Μεγάλες ανατροπές δε γίνονται με… «λεπτές ισορροπίες»!


Του Θανάση Κ. (fb)

Αναγκαστική επιλογή του Τσίπρα είναι πλέον να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία! Ή, έστω, να την αποδυναμώσει τόσο που η διαφορά στις εκλογές να είναι πολύ μικρή.

Ξέρει ότι δεν μπορεί να βγάλει την τετραετία. Γιατί η έξοδος στις αγορές θεωρείται πλέον πολύ δύσκολη, η δημιουργία «αποθεματικού» για δύο χρόνια (γύρω στα 12-19 δισεκατομμύρια) ως τον ερχόμενο Ιούλιο ακόμα δυσκολότερη, και η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια περίπου αδύνατη.

Πάμε για νέο Πρόγραμμα, διαφορετικό, που να βγαίνει και το οποίο θα το δώσουν σε άλλον…

Ο Τσίπρας ξέρει πως ως τον ερχόμενο Ιούλιο δεν μπορεί – υπό κανονικές συνθήκες – να έχει μειώσει τη διαφορά αισθητά, και υιοθετεί στρατηγική διάσπασης ή αποδυνάμωσης της ΝΔ. Αφού δεν μπορεί να αυξήσει ο ίδιος τα ποσοστά του, τουλάχιστον να μειώσει τα ποσοστά του αντιπάλου του.

Άσε που μετά έπεται απλή αναλογική και εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Πώς θα επιτύχει τη διάσπαση – ή σοβαρή αποδυνάμωση – της ΝΔ.

Με το συνδυασμό δύο εργαλείων:

--Πρώτον, να θέτει συνεχώς «διλήμματα» στη ΝΔ αν θα πάει δεξιά» ή «αριστερά»:

«Δεξιά», θα χάνει τους «κεντρώους». Και «αριστερά», θα χάνει τους δεξιούς. Υποτίθεται…

--Δεύτερον, να ενεργοποιήσει τα δεξιά κομματίδια για να φθείρουν τη ΝΔ από τα δεξιά, μαζί με τους – υπό εξαφάνισιν πλέον - ΑΝΕΛ και με την «Πέμπτη φάλαγγα» που υπονομεύει τον Κυριάκο εσωτερικά και λειτουργεί πλέον, ανοικτά υπέρ του Τσίπρα (και της συγκυβέρνησής του με τον Καμμένο).

Αυτό είναι το σχέδιο του Τσίπρα.

Στόχος, με αυτά και μ’ αυτά, (για να το ποσοτικοποιήσουμε κάπως): Να μείνει η ΝΔ σε «πρόθεση ψήφου» κάτω από το 28% και σε «εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος» κάτω από το 32%...

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, υποτίθεται να ανακάμπτει σε «πρόθεση ψήφου» πάνω από 20% και σε «τελικό αποτέλεσμα» μέχρι 25%...

Με διαφορά 7-8 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι 11-13% που είναι τώρα δημοσκοπικά), ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να παραμείνει ισχυρός στην Αντιπολίτευση, ενώ η ΝΔ θα είναι αδύναμη στην διακυβέρνηση, και ο Τσίπρας θα είναι κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.

Υποτίθεται πάντα…

Όμως, το σχέδιο αυτό μπορεί να ανατραπεί! Και να γίνει «μπούμεραγκ» σε βάρος των εμπνευστών του.

Πώς; Για να το πω με δύο λόγια:

Αν η ΝΔ αφήσει τα μισόλογα, παραμερίσει τις «λεπτές ισορροπίες».

Αν μιλήσει καθαρά, ανατρεπτικά και γίνει η ίδια «δύναμη ανατροπής»!

Και να γιατί:

* Πρώτον η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να… «φοβάται» τον Τσίπρα! Κανένα απολύτως.

Ήδη στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη κρίσιμη μάζα (πάνω από 50% πλέον) ψηφοφόρων – που πρώτον έχουν απογοητευθεί από τον Τσίπρα, δεύτερον δεν ελπίζουν τίποτε πια απ’ αυτόν, τρίτον θέλουν να φύγει γιατί δεν αντέχουν ούτε τα ψέματά του, ούτε την αλαζονεία του, ούτε τις αλλεπάλληλες γκάφες του ούτε τον εμπαιγμό του. Απλώς δεν τον αντέχουν.

Και είναι τέτοια η οργή τους που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα που μπορεί να τον διώξει από την διακυβέρνηση. Και τέτοιο κόμμα είναι μόνον η ΝΔ!

Τίποτε απ’ ό,τι προβλέπεται να συμβεί (υπάρχουν και τα «απρόβλεπτα», βέβαια) δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το κύμα οργής του εκλογικού σώματος προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Η φοροκαταιγίδα δεν θα αλλάξει!

Οι «περικοπές» (συντάξεων κλπ.) δεν θα σταματήσουν.

Η ασφυξία ρευστότητας δεν θα αντιστραφεί.

Τα capital controls δεν θα αρθούν.

Και η παράνομη μετανάστευση δεν πρόκειται να ελεγχθεί όσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.

Ούτε ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν. Εδώ ίσως μας περιμένουν όλους δυσάρεστες εκπλήξεις. Όχι οποιαδήποτε «ανακούφιση».

Αυτή η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που είναι ήδη πλειοψηφική μέσα στην κοινωνία, έχει μία μόνο επιδίωξη: Να φύγει ο Τσίπρας!

Και γι’ αυτό, μία είναι η ορατή επιλογή τους: Να ψηφίσουν τη ΝΔ! Όχι γιατί τους αρέσει ή δεν τους αρέσει ο Κυριάκος ή το κόμμα ή τα στελέχη του ή οι «κινήσεις εκσυγχρονισμού» του. Αλλά γιατί μόνον έτσι θα φύγει ο Τσίπρας...

Η μόνη άλλη «επιλογή» τους είναι – αν η ΝΔ και ο Κυριάκος, για κάποιους λόγους τους είναι «αντιπαθείς» - να κάνουν αποχή!

Κι αυτό θα επιδιώξει ο Τσίπρας με τον τρόπο του: Αφού δεν μπορεί ο ίδιος να ξανακερδίσει ψηφοφόρους, να καταστήσει τον αντίπαλό του «αντιπαθή» στο εκλογικό σώμα.

Να κρατήσουμε για την ώρα, ωστόσο, πως η ΝΔ του Κυριάκου είναι η μόνη επιλογή για την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Ενώ η μειοψηφία θα πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα άλλα κόμματα.

Και βέβαια, κάποιο μέρος των ψηφοφόρων θα πάνε στην αποχή, είτε απ’ αυτούς που απεχθάνονται τον Τσίπρα είτε απ’ αυτούς που δεν έχουν πλήρως μεταστραφεί εναντίον του (αλλά δεν είναι και ενθουσιασμένοι μαζί του).

Αποχή θα υπάρξει και από τη «πλειοψηφική» δεξαμενή που είναι εναντίον του Τσίπρα αλλά και από την «μειοψηφική» δεξαμενή από την οποία ελπίζει ακόμα να αντλήσει ο Τσίπρας (και όλοι οι άλλοι).

* Δεύτερον, οι λόγοι της «απέχθειας» που νιώθει το πλειοψηφικό μέρος της κοινωνίας προς την «Πρώτη φορά Αριστερά» και το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν να κάνουν με παλαιές – και ξεπερασμένες πλέον – διαχωριστικές γραμμές του τύπου Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά…

Ούτε έχει νόημα να προσπαθεί η ΝΔ να κάνει «ανοίγματα» επικαλούμενη τέτοιες «διαχωριστικές γραμμές».

Η κοινωνία στρέφεται κατά του Τσίπρα χονδρικά για δύο λόγους – συν ένα ακόμα:

--Πρώτον, λόγω της υπέρ-φορολόγησης (απότομη αύξηση φόρων ΚΑΙ εισφορών).

--Δεύτερον, λόγω της ανομίας που επικρατεί παντού πια – και στο μεταναστευτικό και στα υπόλοιπα εκφυλιστικά φαινόμενα που βρίσκονται σε έξαρση (κουκουλοφόροι, Ηριάννες, ξυλοδαρμοί… ΑΜΕΑ στα Πανεπιστήμια κλπ.)

--Ενώ ένας τρίτος λόγος που προκαλεί, «βουβά» ακόμα, κύματα οργής στην κοινωνία είναι η συστηματική υπονόμευση διαχρονικών αξιών της κοινωνίας. Που γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη ενίοτε και διάφορων «προοδευτικών» (που κι αυτοί όμως σταδιακά τα γυρίζουν τελευταία). Όπως για παράδειγμα, η αποκαθήλωση συμβόλων στα σχολεία, η «νομική αλλαγή φύλου» στα 15χρονά κλπ…

Η ΝΔ δεν πρέπει να κάνει το λάθος θα κρατήσει «λεπτές ισορροπίες» σε όλα αυτά.

Αυτό περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ: Να κρατήσει η ΝΔ «λεπτές ισορροπίες»:

--Να μην εμφανίσει ξεκάθαρη φιλελεύθερη στρατηγική για την αντιστροφή της φοροκαταιγίδας. Ώστε να την κατηγορήσουν, λέει, ως «νεοφιλελεύθερη».

--Να μην εμφανίσει ξεκάθαρη στρατηγική ούτε για τα θέματα «νόμου και τάξης», όπως το ξακαθάρισμα των Εξαρχείων, η πλήρης κατάργηση του «πανεπιστημιακού ασύλου» (που είναι ύβρις για τη πολίτευμά μας, διότι σε μια δημοκρατία οι ιδέες ΔΕΝ διώκονται πουθενά, άρα δεν χρειάζονται ειδική «ασυλία» μέσα στα Πανεπιστήμια!), η επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας, και βεβαίως, το κλείσιμο των συνόρων και η «επαναπροώθηση» των λαθρομεταναστών στις πατρίδες του (που είναι πλέον – επιτέλους - και Ευρωπαϊκή πολιτική).

Κρατώντας «λεπτές ισορροπίες» και εξαντλώντας την αντιπολίτευσή της σε «ναι μεν αλλά» (όπως έχει κάνει μερικές φορές ως τώρα), η ΝΔ κινδυνεύει να απογοητεύσει πολλούς! Και να σπρώξει έτσι δικούς της «δυνητικούς ψηφοφόρους» στην αποχή, όπως ανοικτά πια επιδιώκει ο Τσίπρας.

Το αντίθετο πρέπει να κάνει η ΝΔ:

Να ξεδιπλώσει ξεκάθαρα την ατζέντα της σε όλα τα μέτωπα.

Να φύγει από τα «μεσοβέζικα» και να υιοθετήσει τα ρηξικέλευθα!

--Να πει ξακάθαρα: Θα μειώσω το δημόσιο δραστικά για να μπορέσω να κόψω φόρους, επίσης δραστικά! Κι άσε το ΣΥΡΙΖΑ να την καταγγέλλει ως… «νεοφιλελεύθερη».

--Να πει ξεκάθαρα: Πολιτική μηδενικής ανοχής στην ανομία! Κι άσε το ΣΥΡΙΖΑ να την καταγγέλλει ως… «ακροδεξιά»!

Οι μόνοι που θα «τρομάξουν» από την αρνητική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτοί που δεν θα την ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς! Όσοι ακόμα «τσιμπάνε» στα αριστερά στερεότυπα. Τα οποία η ίδια η «πρώτη φορά Αριστερά» τα κατέρριψε και τα διέσυρε. Κι αποτελούν πια τη μειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Αντίθετα, η πραγματική πολυσυλλεκτικότητα της ΝΔ τότε θα λειτουργήσει: Αυτοί που θέλουν να δουν το δημόσιο να μειώνεται, ώστε και οι ίδιοι να ανακουφιστούν από την εξοντωτική φορολογία.

Κι αυτοί που θέλουν την αστυνομία να συλλαμβάνει και να παραπέμπει τους «Ρουβίκωνες», ώστε να νιώσουν πιο ασφαλείς στα σπίτια τους. Και τα Πανεπιστήμια να «καθαρίζουν», ώστε να νιώσουν πιο ασφαλείς για τα παιδιά τους.

Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπέρ-φορολόγηση και η ανομία! Εκεί πρέπει να μπήξει το μαχαίρι βαθιά η ΝΔ. Όχι να «στομώνει» την αντιπολιτευτική της τακτική με μισόλογα. Να τους ξεπατώσει!

Αυτό θα δημιουργήσει αληθινή δυναμική μέσα στην κοινωνία υπέρ της απαλλαγής από τον Τσίπρα – που σημαίνει ψήφο στη ΝΔ.

Αλλιώς – αν προτιμήσει τα «μισόλογα» και δεν μιλήσει ρηξικέλευθα - ακυρώνεται η ΝΔ ως «ψήφος απαλλαγής» από τον Τσίπρα.

Ο μόνος «κίνδυνος» που έχει όλο αυτό, είναι η μείωση του δημοσίου ως εξαγγελία της ΝΔ να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο δημόσιο.

Αυτό μπορεί να το εξουδετερώσει η ΝΔ διαχωρίζοντας το δημόσιο (και διασπώντας τους ψηφοφόρους του), σε εκείνους που μπήκαν αξιοκρατικά (μέσω ΑΣΕΠ) και οι οποίοι δεν θα έχουν τίποτε να φοβηθούν - αντίθετα θα πάρουν (κάποια στιγμή) και αυξήσεις.

Κι εκείνους που δεν μπήκαν αξιοκρατικά! Αλλά αυτοί έτσι κι αλλιώς αποτελούν το τελευταίο «οχυρό» του Τσίπρα. Δεν θα τους «χάσει» η ΝΔ, γιατί έτσι κι αλλιώς, δεν τους είχε και ούτε θα μπορούσε να τους «κερδίσει».

Κι αν διασπαστεί η ψήφος στο δημόσιο, τότε ουσιαστικά καταρρέει και η τελευταία «συμπαγής δεξαμενή» ψήφων για τον Τσίπρα.

Τέλος, η δραστική μείωση του δημοσίου θα αλλάξει και τη στάση των δανειστών. Οι οποίοι ξέρουν (το λένε ήδη) ότι η υπέρ-φορολόγηση ακυρώνει την Ανάπτυξη!

Και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούν να βγαίνουν υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια (κι αυτό ήδη το λένε…)

Ο μόνος τρόπος να υπάρξει Ανάπτυξη είναι αν σταδιακά μειωθεί το δημόσιο από το σκέλος των δαπανών - ώστε να μπορέσουν να μειωθεί και η υπερ-φορολόγηση στο σκέλος των εσόδων. Χωρίς νέα ελλείμματα.

Και για να το πω καθαρά: αν θέλει να επανέλθει η ΝΔ όχι ως μια αδύναμη κυβερνητική «παρένθεση», αλλά ως δύναμη ανατροπής του κρατισμού, πρέπει να μιλήσει καθαρά, να ζητήσει καθαρή εντολή και να ετοιμάσει πραγματικές ανατροπές σε όλα.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας τώρα είναι έτοιμη να την ακούσει, γιατί μεσολάβησε η τραυματική εμπειρία της «πρώτης φοράς Αριστεράς».

Η διεθνής συγκυρία τώρα την ευνοεί, γιατί παντού στην Ευρώπη προωθούνται και φιλελεύθερες – αντικρατικές αλλαγές και ενίσχυση του «νόμου και της τάξης».

Και ο φόβος που δημιουργείται παντού πλέον από την έξαρση και της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και των αποσχιστικών κινημάτων, ευνοεί αυτή την συντηρητική επανάσταση.

--Που είναι «επανάσταση» γιατί ανατρέπει το βαθιά ριζωμένο κρατισμό (παντού στην Ευρώπη - αλλά εδώ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού).

--Και «συντηρητική» γιατί στηρίζεται στις βασικές διαχρονικές αξίες του εθνικού συμφέροντος, της ασφάλειας του πολίτη, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι το προκλητικού «περιθώριου», της εργατικότητας και της αξιοκρατίας, όχι το άκρατου «δικαιωματισμού», του ανταγωνισμού (όχι της παροχολογίας) και της προσωπικής ευθύνης (όχι της συλλογικής ανευθυνότητας).

Μεγάλες ανατροπές δεν γίνονται με «λεπτές ισορροπίες»! Και η ΝΔ θα κερδίσει μόνον αν γίνει φορέας της «μεγάλης ανατροπής»!

Αλλιώς θα παίξει το παιγνίδι του Τσίπρα. Πράγμα που δεν θα σώσει τον ίδιο το Τσίπρα, τελικά.

Αλλά θα καταποντίσει την ίδια…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail