Μαζικές εκκαθαρίσεις φιλοσερβικών δυνάμεων στο Μαυροβούνιο εν όψει ΝΑΤΟ

Montenegrin troops. Photo: mod.gov.me
Freepen.gr - Οι έμπειροι αξιωματούχοι που εκπαιδεύτηκαν και ξεκίνησαν μια σταδιοδρομία με τον πρώην Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό, το JNA, θα μπορούσαν τώρα να αποσυρθούν καθώς το Μαυροβούνιο πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για το στρατό, όλοι οι επαγγελματίες στρατιωτικοί ηλικίας άνω των 50 ετών που έχουν περάσει 20 χρόνια ενεργού στρατιωτικής θητείας θα μπορούσαν να αποσυρθούν εάν αυτό προταθεί από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου με τη συγκατάθεση του υπουργού Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο BIRN ότι μια αξιολόγηση της κατάστασης στις ένοπλες δυνάμεις είχε δείξει ότι το προφίλ ηλικίας του ήταν δυσμενές κι επομένως πρέπει να γίνουν αλλαγές.

"Αυτό θα επέτρεπε την απασχόληση νέων υπαλλήλων και τη δημιουργία μιας βέλτιστης ηλικιακής δομής για το προσωπικό", ανέφερε το υπουργείο.

Όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί και υπάλληλοι από τη μικροσκοπική στρατιωτική δύναμη περίπου 2.000 ανθρώπων που αποχώρησαν πρόωρα θα έχουν συντάξεις το ένα τρίτο υψηλότερες από τα προβλεπόμενα στον νόμο σύμφωνα με το balkaninsight.com.

Το υπουργείο είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια αυτές οι αυξημένες συντάξεις θα κοστίζουν οι φορολογούμενοι περίπου 110.000 ευρώ.

Η εκκαθάριση αξιωματικών που υπηρετούσαν στο JNA, που θεωρείται ευρέως στο Μαυροβούνιο ως η φιλοσέρβικη δύναμη που είναι υπεύθυνη για τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, έρχεται εν μέσω αντιπολίτευσης της Ένωσης Στρατού, η οποία ισχυρίζεται ότι αντιμάχεται την παράνομη αποστράτευση στρατιωτικών ως "πολιτικά ανάρμοστη".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail