Κλέβουν ρεύμα, δεν πληρώνουν πρόστιμα

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στη ΔΕΗ και το Δημόσιο οι ρευματοκλοπές, και παρά τους ελέγχους αλλά και την απειλή της δικαστικής καταδίκης, εντούτοις το φαινόμενο συνεχίζεται αμείωτο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, οι εντοπισμένες υποθέσεις ρευματοκλοπών στους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες, όταν το 2016 (σύνολο έτους) είχαν βρεθεί 11.500 υποθέσεις και το 2015, 8600.

Και δεν είναι μόνο οι υποθέσεις που εντοπίζονται από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Ακόμα και όσοι πιάνονται επ᾽ αυτοφόρω να έχουν παρέμβει στους μετρητές ρεύματος, δεν καταβάλουν τα πρόστιμα και τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υποθέσεων που καταλήγει στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα στο εννεάμηνο του 2017, έφτασαν στα δικαστήρια 2.971 υποθέσεις, όταν μόλις δύο χρόνια πριν το 2015 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 324.

Σε κάποιες υποθέσεις μάλιστα, καταγγελίες θέλουν υπάρχουν κυκλώματα στα οποία εικάζεται η συμμετοχή ακόμη και υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ ή συνεργαζόμενων συνεργείων. Ενδεικτική σύμφωνα με πληροφορίες είναι η υπόθεση παράνομης επανασύνδεσης και εικαζόμενης ρευματοκλοπής σε μπαρ στο Κολωνάκι, υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται εκτός από τον ιδιοκτήτη και έναν ιδιώτη ηλεκτρολόγο, υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο δεκαπλασιασμός των υποθέσεων ρευματοκλοπών που φτάνει στα δικαστήρια, οφείλεται αφενός στη μεγαλύτερη κινητοποίηση για εντοπισμό υποθέσεων ρευματοκλοπής και αφετέρου στην αδυναμία σημαντικού αριθμού καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους λόγω κρίσης.

Τι είναι η ρευματοκλοπή

Η ρευματοκλοπή είναι η επέμβαση στο μετρητή που έχει ως σκοπό την αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας ή η παράκαμψη του μετρητή και η απευθείας σύνδεση με το καλώδιο παροχής οπότε το σύνολο της κατανάλωσης δεν καταγράφεται. Επίσης άλλες περιπτώσεις είναι η αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν διακοπεί κλπ.

Η διαπίστωση των ρευματοκλοπών γίνεται με αιφνιδιαστικούς ελέγχους από συνεργεία στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον δύο τεχνικοί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ρευματοκλοπή τότε επιβάλλεται πρόστιμο 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα ρεύματος που εκτιμάται από το διαχειριστή ότι εκλάπη.

Η αποπληρωμή του προστίμου μπορεί να γίνει και με δόσεις ενώ τα πρόστιμα είναι μικρότερα για όσους παραβάτες είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ (120 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτιμώμενης κατανάλωσης). Επίσης οι παραβάτες πληρώνουν το κόστος και για το μετρητή που κυμαίνεται ανάλογα με την παράβαση από 300 έως 750 ευρώ (επισκευή ή αντικατάσταση).
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...