Η Ιταλία απειλεί να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα

Αναδημοσίευση από: odosdrachmis.gr

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από όλες τις ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης έχει η Ιταλία, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη, με συνέπεια πολλοί αναλυτές να την χαρακτηρίζουν ως τον ασθενέστερο κρίκο της Ευρώπης.

Οι Ιταλοί έχουν κουραστεί από τη λιτότητα και τοποθετούνται ιδιάιτερα εχθρικά απέναντι στο ευρώ, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του επιπέδου ζωής.Πέρυσι, η ανάπτυξη της τέταρτης ισχυρότερη οικονομίας στην ευρωζώνη, δεν ξεπέρασε το 0,9%. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε σε 1,7%, ο οποίος και αυτός υστερεί κατά πολύ από το διεθνή μέσο όρο ανάπτυξης.

Το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας από 112% του ΑΕΠ το 2008 εκτινάχθηκε στο 157% το 2015, αποδεικνύοντας ότι η επιβάρυνση με χρέη των περιφεριακών χωρών αποτελεί ενδογενές συστατικό της ευρωζώνης.Παράλληλα η ανεργία έχει αγγίξει το 12% και είναι υπερδιπλάσια από αυτή της Γερμανίας. Τα προβλήματα της χώρας δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία, αλλά έχουν αρχίσει να δημιουργούν και μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις.

Σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η χώρα κατατάχθηκε πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών των οποίων οι πολίτες τους δηλώνουν ευρωσκεπτικιστές. Η αντίδραση κατά της ευρωζώνης αναμένεται να εκδηλωθεί στις επερχόμενες γενικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο σε έναν χρόνο. Τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος υποστηρίζουν κόμμτα που εναντιώνονται στο ευρώ με πρώτο το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο, ακολουθούμενο απότην Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τη Λίγκα του Βορρά.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...