Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ τέλος, μέρισμα για "κουμπαρά" διαθεσίμων θέλουν οι θεσμοί

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά

Έναν ακόμη "αποδέκτη" του υπερπλεονάσματος του 2017, την δημιουργία ενός "μαξιλαριού" διαθεσίμων προτείνουν οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος του "κουμπαρά" αυτού, είναι να ενισχυθεί ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια (σ.σ. μαζί με τα επόμενα πακέτα δόσεων). Ωστόσο μία τέτοια κίνηση συνεπάγεται λιγότερο "χρήμα" στην αγορά αλλά και μικρότερες ανάγκες εκταμίευσης από το υπόλοιπο του δανείου του ESM, εξηγούν αρμόδια στελέχη...

Πέρα από το "μαξιλάρι" διαθεσίμων, στο σκέλος του που θα διατεθεί στην οικονομία, το μέρισμα σχεδιάζεται προς το παρόν να περιλαμβάνει δύο παρεμβάσεις:

· Δαπάνες για ταχύτερη εξόφληση οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (πέραν των 800 εκατ ευρώ της υποδόσης που έφτασαν χθες στην Αθήνα και πρέπει να διατεθούν μαζί με επιπλέον 400 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος έως το τέλος Ιανουαρίου) αλλά και

· Στοχευμένα επιδόματα που θα πρέπει να δοθούν σε δικαιούχους του ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης) και όχι σε "οριζόντιες" παροχές τύπου 13ης σύνταξης. Στο ίδιο πνεύμα διαψεύδονται από πηγές των θεσμών αλλά και στελεχών του ΥΠΟΙΚ τα σενάρια για έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Όσον αφορά στο "ύψος" του μερίσματος, επισήμως συζητείται η διανομή 800 εκατ. ευρώ αλλά "κυκλοφορούν" από κυβερνητικές πηγές και σενάρια για 1,1-1,2 δισ. ευρώ τα οποία συνδέονται με πληροφορίες για υπεραπόδοση μεγαλύτερη της αρχικά εκτιμώμενης (επισήμως το προσχέδιο αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 στο 2,2% του ΑΕΠ με διανομή μερίσματος 800 εκατ. ευρώ ή στο 2,8% του ΑΕΠ αν δεν αφαιρεθεί το μέρισμα).

Τα τελικά στοιχεία θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Θα μεσολαβήσουν τηλεδιαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η αποστολή νεώτερων στοιχείων για τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και η ανακοίνωση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Επιστρέφουν Αθήνα 27/11- Πρώτη αποτίμηση στο Εurogroup

Το μέρισμα όμως αποτελεί απλώς το "τυράκι" για την νέα γενιά προαπαιτούμενων που είναι στον… δρόμο. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε περίπου 100 παρεμβάσεις σε πολύ λίγο διάστημα, ώστε να μην χαθεί ο στόχος της συμφωνίας έως τον Δεκέμβριο.

Μία πρώτη αποτίμηση έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα.

Το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την προσωρινή ατζέντα, έχει ως πρώτο θέμα την Ελλάδα και την πρόοδο που κατέγραψαν οι θεσμοί στην 1η αποστολή τους στην Αθήνα.

Η επόμενη "πράξη" στις δια ζώσης διαβουλεύσεις έχει οριστεί σύμφωνα με πληροφορίες για τις 27/11. Τότε σχεδιάζεται να αρχίσει ένας δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, με στόχο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την - τελευταία για το 2017 - σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρείται να μην υπάρξει μία ακόμη "αποτίμηση", αλλά μία συμφωνία έστω και σε ένα πρώτο τεχνικό επίπεδο για την τρίτη αξιολόγηση….
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...