Η τραγική κατάσταση του Ελληνισμού της Πόλης

StockSnap - pixabay.com
Αναδημοσίευση από: paron.gr

Σε μια εξαιρετικά θετική παρέμβασή της στην Υπηρεσία Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνόδου του ΟΑΣΕ, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) παρουσίασε την τραγική εικόνα του Ελληνισμού της Πόλης, όπου πλέον το 98% του συνολικού πληθυσμού ζει εκτός Τουρκίας, και ορισμένα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν:

1) Άρση της απαγόρευσης των διοικήσεων στα ευαγή ιδρύματα, που ισχύει τα τελευταία πέντε χρόνια και ανατρέπει όποια θετικά βήματα είχαν γίνει την περίοδο 2004-2012.

2) Άρση της μη αναγνώρισης διοίκησης από την ομογένεια 15 ευαγών ιδρυμάτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς «κατειλημμένων» (μαζμπούτ).

3) Ανάγκη της δημιουργίας συντονιστικού φορέα για τα 70 ελληνορθόδοξα ευαγή ιδρύματα.

4) Αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα μέλη της εκπατρισμένης κοινότητας για τη διεκδίκηση των ακίνητων περιουσιών τους με τη δημιουργία υπηρεσίας, υπό την εποπτεία της Προεδρίας του Συνηγόρου του Πολίτη, με σκοπό να παρέχει δωρεάν συμβουλές προς αυτούς.

5) Άμεση επιστροφή στην ομογένεια των τριών εκκλησιών και των 50 ακινήτων τους στη συνοικία Γαλατά, που βρίσκονται για πολλές δεκαετίες υπό την παράνομη κατάληψη των απογόνων του σφετεριστή Ευθύμιου Καραχισαρίδη, που είχε αυτοκηρύξει μια δήθεν «Τουρκο-ορθόδοξη Εκκλησία».

6) Επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

7) Ανάγκη λήψης μέτρων αποκατάστασης και θεραπείας για την επιβίωση της κοινότητας.

Η ΟΙΟΜΚΩ αναγνωρίζει, όπως ανέφερε στην παρέμβασή της, και θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί: Αποκατάσταση των υπηκοοτήτων, επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα μειονοτικά σχολεία, που για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 1923) έλαβαν αξιοσημείωτη οικονομική υποστήριξη από το υπουργείο Παιδείας, εν μέρει επιστροφή ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων.

Θέλοντας να συνεισφέρουμε σε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημοσίευε η ΟΙΟΜΚΩ τον κατάλογο των ακινήτων που μετά από αγώνες επιστράφηκαν από το τουρκικό κράτος και κυρίως να γίνει γνωστό εάν και πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα ακίνητα. Αν δηλαδή αντιμετωπίσθηκαν ως πραγματική, πολύτιμη εθνική κληρονομιά ή ως εμπορικά ακίνητα που απλώς εκποιήθηκαν.

Και σε ό,τι αφορά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είναι ίσως η στιγμή, με τη στήριξη που υπάρχει διεθνώς για το ζήτημα αυτό, να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής έστω και υπό μορφή θερινών σεμιναρίων και συνεδρίων…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...