«Σεισμός» στην Ευρώπη με τα «κόκκινα» δάνεια

Αναδημοσίευση από: liberal.gr

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η σημερινή έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, για επανεξέταση των αυστηρότερων κανόνων που προτίθεται να εφαρμόσει η ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια, ωθώντας ουσιαστικά τις τράπεζες να βρουν κεφάλαια ή να πουλήσουν πακέτα δανείων, μόνο τυχαία δεν είναι. Δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των χωρών του Νότου και του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ο Tajani είναι Ιταλός και η χώρα του αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια. Από προχθές που η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη της διαβούλευσης για τους νέους κανόνες κάλυψης των «κόκκινων» δανείων, οι Ιταλοί έχουν ξεσηκωθεί. Του Tajani, προηγήθηκαν οι «φωνές» της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και του Matteo Renzi. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας προειδοποίησε ότι η νέα ντιρεκτίβα της ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη κρίση, αντί να λειτουργήσει πυροσβεστικά.

Και όλα αυτά, σε μία στιγμή που τα κεφάλαια κάνουν φτερά από την Ιταλία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, ο ιταλικός «λογαριασμός» στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος Target2 συνεχίζει να αυξάνεται, αποδεικνύοντας ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εμφανίζει... διαρροές. Το συνολικό ποσό που χρωστάει η Ιταλία – και θα πρέπει να αποπληρώσει αν θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη – αυξήθηκε στα 432,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 414,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ας επιστρέψουμε όμως το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων. Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά, όμως η Ιταλία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης. Αφενός γιατί πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία και αφετέρου γιατί οι τράπεζές της «κρύβουν» στους ισολογισμούς τους σχεδόν το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς προβληματικά.

Κατά συνέπεια, η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προθεσμία δύο ετών στις τράπεζες να καλύψουν με προβλέψεις το σύνολο των νέων «κόκκινων» δανείων που δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις (και επτά έτη για τα δάνεια με εξασφαλίσεις) θα επιφέρει πλήγμα στην Ιταλία. Οι ήδη λαβωμένες τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζουν και η οικονομία που πασχίζει να αναπτυχθεί όσα χρόνια βρίσκεται στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να παραπαίει.

Η υφιστάμενη επιφυλακτικότητα των τραπεζών κινδυνεύει να μετατραπεί σε μάστιγα όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Σε ότι αφορά τις πιθανότητες που έχουν οι τράπεζες να τα καταφέρουν σε αυτό το νέο πλαίσιο κανόνων, τα πράγματα είναι μάλλον ζοφερά.

Οι τράπεζες που διαθέτουν υψηλά ποσοστά «κόκκινων» εκ των πραγμάτων πρέπει να τα ξεφορτωθούν για να απελευθερώσουν πόρους και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Όμως αν προβούν σε βιαστικές πωλήσεις ή εκτεταμένες διαγραφές θα υποστούν ζημιές και θα πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια. Κεφάλαια όμως θα πρέπει να βάζουν στην άκρη και για την κάλυψη των νέων κόκκινων δανείων.

Η εξαιρετικά δύσκολη «άσκηση» της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δευτερογενής αγορά NPLs στην Ευρώπη δεν έχει ανοίξει για τα καλά, καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο των τραπεζών. Ταυτόχρονα, οικονομίες όπως η ιταλική και η ελληνική θέλουν να ξεφύγουν από μηδενική ανάπτυξη και την δραματική ύφεσημ αντίστοιχα, και το νέο μέτρο της ΕΚΤ δεδομένα κλείνει τις στρόφιγγες του δανεισμού και στερεί από την οικονομία μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Tajani είπε ότι οι κανόνες της ΕΚΤ δεν πρέπει να πλήξουν την οικονομία.

Αναλυτές σημειώνουν ότι τα νέα μέτρα μπορεί να αφορούν τα νέα «κόκκινα» δάνεια, όμως μένει να διευκρινιστεί τι θα συμβαίνει με τα δάνεια που θα «θεραπεύονται» και μετά θα επιστρέφουν στο κόκκινο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα προέλθει από αναδιαρθρώσεις.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να βγουν στις αγορές να πουλήσουν πακέτα δανείων αν θέλουν να γλιτώσουν κεφάλαια σε προβλέψεις, ωστόσο η αγορά θα πρέπει να γίνει αποτελεσματική, καθώς σήμερα η ανάγκη των τραπεζών δίνει το πάνω χέρι στα funds που προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Η Shoaron Donnery της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να καταθέσει μία εξισορροπημένη πρόταση για την κάλυψη των δανείων με προβλέψεις σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η πιστωτική επέκταση. Τόνισε, παρ' όλα αυτά, πως όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, τόσο ταχύτερα θα είναι σε θέση να δανείσουν την πραγματική οικονομία. Οι πωλήσεις δανείων για πολλούς είναι μονόδρομος...
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...