Ο πανεύκολος τρόπος να καθαρίσετε το μήλο σας από τα παρασιτοκτόνα

Αναδημοσίευση από: onmed.gr


Το τρίψιμο του μήλου πάνω στη μπλούζα ή το πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό διώχνουν μεν τη βρομιά και τη σκόνη από τη φλούδα του μήλου, όμως δεν αρκούν για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων.

Σε μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Agricultural and Food Chemistry, ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας (ACS) παρουσιάζουν πώς μπορείτε να απαλλάξετε τα φρούτα σας από τα παρασιτοκτόνα χρησιμοποιώντας ένα υλικό που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο κοινά παρασιτοκτόνα –το μυκητοκτόνο thiabendazole και το εντομοκτόνο phosmet– σε βιολογικά μήλα. Το thiabendazole μπορεί και διαπερνά σε σημαντικό βαθμό τη φλούδα του μήλου (περίπου 0,08 χιλιοστά), επομένως το απλό πλύσιμο με νερό δεν μας απαλλάσσει από την παρουσία του, αλλά και το phosmet φτάνει περίπου σε βάθος 0,02 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του φρούτου.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές έπλυναν τα μήλα χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά υγρά: 1. νερό βρύσης, 2. διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας (1% μαγειρική σόδα) ή 3. ένα εγκεκριμένο χλωριούχο διάλυμα που χρησιμοποιείται συχνά στα φρούτα και στα λαχανικά.

Η μαγειρική σόδα φάνηκε να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού απομάκρυνε σε ποσοστό 80% το thiabendazole και σε ποσοστό 96% το phosmet σε διάστημα 12 και 15 λεπτών αντίστοιχα. Η διαφορά που παρατηρήθηκε οφείλεται πιθανότητα στην ιδιότητα του μυκητοκτόνου να απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη φλούδα του μήλου.

Το πλύσιμο με νερό βρύσης ή με χλωριούχο διάλυμα απέδωσε λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για να καταναλώνετε λοιπόν τα φρούτα σας με ασφάλεια χωρίς να ανησυχείτε για τον αντίκτυπο των παρασιτοκτόνων στην υγεία σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αφήσετε για λίγη ώρα σε λίγο νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει μαγειρική σόδα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...