Ο Κοτζιάς υπό δυσμενείς συνθήκες στην Αγκυρα για να μετατρέψει τη διαμάχη σε συνεργασία

Freepen.gr - Ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα της Τουρκίας μετά την αποδοχή επίσημης πρόσκλησης από τον Τούρκο ομόλογό του Μέβλουτ Κάβουσογλου, ενώ ήταν στη Νέα Υόρκη στην Εθνική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αν και οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν πολλές φορές, όπως στο περιθώριο των Συμβουλίων της ΕΕ, στο Crans Montana για τις συζητήσεις για το Κυπριακό και κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Binali Yildirim στις 19 Ιουνίου 2017, η τελευταία θεσμική τους απευθείας συνάντηση έλαβε χώρα στα τέλη Αυγούστου του 2016.

Οι πηγές του ΙΒΝΑ (Indipendent Balkan News Agency) μιλούν για πολλαπλές προσκλήσεις από τον Κοτζιά στο Cavusoglu που όμως δεν έγιναν ποτέ πραγματικές επισκέψεις. Το ίδιο πράγμα συνέβη και με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε. Την τελευταία φορά που συνεκλήθη ήταν στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου 2016, μια ημέρα μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο IBNA ότι, ταυτόχρονα, η Τουρκία ακολουθεί μια συστηματική πολιτική πρόκλησης και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αυτό δυσχεραίνει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι κατά την παρελθούσα περίοδο σημειώθηκαν πολλές παραβιάσεις κατά της Ελλάδας, οι περισσότερες κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, με ορισμένες από αυτές να είναι μάλλον σοβαρές.

Όσο μεγάλη κι αν είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να μεταμορφώσει τις ελληνοτουρκικές αμφιλεγόμενες σχέσεις σε συνεργατική σχέση, πηγές από την Ελλάδα πιστεύουν ότι οι προκλήσεις στο Αιγαίο, η «διαρροή» σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας (στην Κωνσταντινούπολη) σε τζαμί και η προσωποποίηση της Ελλάδας ως καταφύγιο τρομοκρατών (FETO, PKK κ.λπ.) σε μερικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τις διμερείς σχέσεις. Όλα τα παραπάνω μαζί με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο αυξάνουν τον κίνδυνο ενός πιθανού "ατυχήματος" με αδιανόητες συνέπειες.

Διπλωματικές πηγές αναφέραν στο ΙΒΝΑ ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσει το δρόμο της επαφής με την τουρκική πλευρά ανοιχτό και να μπορέσει να δημιουργήσει μια σύνδεση για συνεργασία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail