Στου Ραχόι την ολόμαυρη ράχη - Μοιραίος ο Ισπανός πρωθυπουργός, μια ανάσα από την απόσχιση η Καταλονία

​Catalan leaders including regional president Carles Puigdemont join a rally in Barcelona in support of separatists. (AFP Photo/PAU BARRENA)
Freepen.gr - Με επικεφαλής τον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας κ. Carles Puigdemont, εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας διαμαρτυρήθηκαν στη Βαρκελώνη το Σάββατο, φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία» μετά την  ανακοίνωση από τη Μαδρίτη δραστικών μέτρων όπως η εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος το οποίο ουσιαστικά αποτελεί άρση της αυτονομίας.

"Είναι ώρα να δηλώσουμε την ανεξαρτησία", δήλωσε στο AFP ο Jordi Balta, ένας 28χρονος υπάλληλος γραφείου, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε πλέον χώρος για διάλογο με τη Μαδρίτη μετά τις τελευταίες εξελίξεις. "Οι Καταλανοί είναι απολύτως αποσυνδεδεμένοι από τα ισπανικά θεσμικά όργανα και ιδιαίτερα από το ισπανικό κράτος", δήλωσε ο Ramon Millol, ένας 45χρονος μηχανικός. Η Meritxell Agut, 22χρονη τραπεζιτική υπάλληλος, δήλωσε ότι ήταν "εντελώς εξοργισμένη και πραγματικά λυπημένη. Μπορούν να καταστρέψουν την κυβέρνηση, να καταστρέψουν ό, τι θέλουν, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Είναι τέτοια η απογοήτευση των χειρισμών της Μαδρίτης ώστε ακόμη και ο Δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau, που είναι αντίθετος στην ανεξαρτησία, ανήρτησε στο twitter: "Ο Rajoy ανέστειλε την αυτονομία της Καταλονίας, για την οποία πολλοί πολέμησαν, μια σοβαρή επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του καθενός".

Η διαδήλωση στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας είχε αρχικά κληθεί να πιέσει για την απελευθέρωση των ηγετών των δύο εξαιρετικά σημαντικών οργανώσεων ανεξαρτησίας λαϊκής βάσης, που κατηγορήθηκαν για ανταρσία και φυλακίστηκαν εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μάριανο Ραχόι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του καταργεί την αυτονομιστική κυβέρνηση της περιοχής, θα αναλάβει τον έλεγχο των υπουργείων της και θα προκηρύξει νέες εκλογές στην Καταλονία.

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία 450.000 άνθρωποι συσπειρώθηκαν στη μεγάλη λεωφόρο Paseo de Gracia της Βαρκελώνης, κρατώντας τη σημαία Estelada της Καταλονίας.

Οι διαδηλωτές χαιρέτισαν την άφιξη του Puigdemont με φωνές όπως "Πρόεδρος, Πρόεδρος". 

Ο ηγέτης της Καταλoνίας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να δεχθεί» την περιορισμό της αυτονομίας της Μαδρίτης, αλλά σταματά να δηλώνει μονομερή ανεξαρτησία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail