Ο Μακρόν συζητά την κατάσχεση σπιτιών σε χώρες με χρέη

Αναδημοσίευση από: odosdrachmis.gr

Η πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αφού καθύβρισε βιομηχανικούς εργάτες αποκαλώντας τους τεμπέληδες,προτείνοντάς τους ειρωνικά να ανοίξουν «μπουρδέλο», συζητά την εξωφρενική πρόταση των συμβούλων του της France Stratégie, που εισηγούνται τη δήμευση ακινήτων ιδιωτώνως ως λύση για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της Ενωσης. Τη δήμευση, δηλαδή, των σπιτιών των απλών πολιτών, τα οποία θα θυσιάζονται υπέρ των χρεών των χωρών τους που το μεγαλύτερο μέορος τους δημιουργήθηκε μέσα στην ευρωζώνη.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στη διαβούλευση το ερχόμενο διάστημα όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης. Όπως σημειώνει το γαλλικό think tank, ένα υπερχρεωμένο κράτος θα μπορούσε εναλλακτικά να εξισορροπήσει δημοσιονομικά μεταφέροντας σ’ αυτό πόρους από τον ιδιωτικό τομέα. Μία πρόταση που ισοδυναμεί με έναν έκτακτο φόρο επί του κεφαλαίου.«Το κράτος μπορεί να ανακηρυχθεί συνιδιοκτήτης όλων των δομημένων για κατοικία εκτάσεων σε ένα καθορισμένο ποσοστό της αξίας τους και το νέο αυτό δικαίωμα ιδιοκτησίας να είναι μη μεταβιβάσιμο» προτείνουν οι συντάκτες της μελέτης του France Stratégie.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί να εξαγοράσει το μερίδιο που κατ’ ουσίαν δημεύτηκε από το κράτος, θα μπορεί όμως και να μην το εξαγοράσει. Στην περίπτωση αυτή το κράτος θα ρευστοποιήσει το μερίδιό του όταν το ακίνητο μεταβιβαστεί είτε σε κάποιον αγοραστή είτε στους κληρονόμους του ιδιοκτήτη.

«Είναι μια επώδυνη λύση» σημείωσε ο Φαμπρίς Λανγκλάρ, ένας εκ των εισηγητών της έκθεσης του France Stratégie, ενώ πρόσθεσε ότι «η ιδέα είναι να σταλεί ένα μήνυμα στην αγορά για τη φερεγγυότητα του κράτους», σπεύδοντας να δώσει κι ένα παράδειγμα: Αν η Ιταλία αποφάσιζε να δημεύσει το ένα τέταρτο της αξίας των οικιών στη χώρα, η πιστωτική φερεγγυότητά της θα αναθεωρούνταν αυτομάτως, αφού θα ήταν άμεση η προοπτική μείωσης του δημόσιου χρέους της κατά 40 μονάδες του ΑΕΠ της, από το 133,1% στο 93,1%.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...