«Αυξάνεται ο κίνδυνος κρατικής διάσωσης των ελληνικών τραπεζών»

Αναδημοσίευση από: analitis.gr

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι οι προοπτικές μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με την ασαφή πορεία προς τη λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνουν τους κινδύνους κρατικής διάσωσης (bailout). Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για τους πολιτικούς (την κυβέρνηση), κατά την άποψη της διεθνούς τράπεζας.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν καταγράψει πτώση 27% έως και 55% τους τελευταίους τρεις μήνες και υποχώρηση 4% με 15% από την ημέρα της έκδοσης του καλυμμένου ομολόγου της ΕΤΕ. Το απόθεμα NPEs στην Ελλάδα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ (50% των συνολικών δανείων και πάνω από το 60% του ΑΕΠ) αφήνοντας την ποιότητα του ενεργητικού ως το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, κατά την άποψη της Goldman Sachs.

Η επιτάχυνση των stress tests αυξάνει την πίεση στις τράπεζες να δείξουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα επισφαλή δάνεια. Ενώ ο SSM ζητά μείωση κατά 40 δισ. ευρώ στα NPEs έως το 2019, τα σχέδια δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί. Όπως τονίζει η GS, οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν buffer για τον κίνδυνο της ποιότητας ενεργητικού, αλλά είναι απίθανο να λύσουν τα σημεία συμφόρησης γύρω από το πλαίσιο και τη δομή για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, οι ροές έχουν βελτιωθεί αλλά παραμένουν σαφώς κάτω από τα επίπεδα του 2015 με τις τράπεζες να βλέπουν μέχρι τώρα μόνο ένα μικρό ποσό (περίπου 8 δισ. ευρώ) των καταθέσεων που έφυγαν το 2015 (περίπου 44 δισ. ευρώ) να επιστρέφουν στο σύστημα. Τα capital controls έχουν χαλαρώσει αλλά η πλήρης άρση τους θα είναι μία πολύ σταδιακή διαδικασία.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...