Αμερικανός πρέσβης: κυρίαρχος ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή - Να γίνει ενεργειακός κόμβος πολλών πηγών για την Ευρώπη

gr.usembassy.gov
Freepen.gr - Με άρθρο του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (το οποίο αναδημοσιεύεται στον ιστότοπο της πρεσβείας των ΗΠΑ) ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ προχωρά σε μια αποτίμηση της επίσκεψης Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επισημάνσεις του για τα αμυντικά και ενεργειακά ζητήματα.

Για την αμυντική συνεργασία σημειώνει πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και να έχει ηγετική θέση στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, συμφωνήσαμε σε ένα τρόπο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Ελλάδας στα επόμενα δέκα χρόνια που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντά μας: όχι μόνο να διατηρούμε τον στόλο της Ελλάδας σε ετοιμότητα για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και με θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Συμφωνήσαμε επίσης για τη ζωτική σημασία της προώθησης των κοινών περιφερειακών αμυντικών στρατηγικών μας που εξυπηρετούνται από τις αμοιβαία υποστηρικτικές αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας».

Αλλά και στα ενεργειακά δίνει το στίγμα των προθέσεων των ΗΠΑ ως προς το να δημιουργηθεί μια ενεργειακή πύλη εισόδου προς την Ευρώπη σπάζοντας το ρωσικό μονοπώλιο. Ο Πάιτ αναφέρει πως «το όραμα αυτό περιλαμβάνει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο, επιτρέποντας εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της στον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθώς και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εισάγει ΥΦΑ στην Ευρώπη από νέους προμηθευτές, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η χώρα μας θα μπορούσε να λάβει περισσότερες, ουσιαστικότερες και μεγαλύτερες βοήθειες ως αντάλλαγμα των παραπάνω αντί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail