Σε ποια τιμή θα αγοράσουμε φέτος πετρέλαιο θέρμανσης

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ξεκινά σήμερα από τις εταιρείες καυσίμων και τους μεταπωλητές η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 930 και 960 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Ενδεικτικά μεγάλη εταιρεία καυσίμων που ανήκει σε διυλιστηριακό όμιλο θα διανέμει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης στα 93,9 σεντς το λίτρο και σε προσφορά 1 σεντς χαμηλότερα στη Θεσσαλονίκη. Άλλη εταιρεία που ανήκει επίσης σε όμιλο διύλισης θα ξεκινήσει στα 94,9 ευρώ το λίτρο, ενώ λίγο χαμηλότερα στα 938 ευρώ το χιλιόλιτρο θα διανέμει σήμερα το θέρμανσης ανεξάρτητη εταιρεία εμπορίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές ενδεχομένως να μπορούν να εντοπίσουν ακόμη χαμηλότερες τιμές, εντούτοις κατά την προμήθεια του πετρελαίου εκτός από το κόστος ο καταναλωτής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αξιοπιστία του διανομέα και του εμπόρου. Άλλωστε η χαμηλή τιμή μπορεί εύκολα θα αποδειχθεί "ακριβή” εάν δεν παραδοθούν με ακρίβεια οι σωστές ποσότητες ή εάν το πετρέλαιο δεν είναι καλής ποιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 92,7 ευρώ το λίτρο (πρακτικά για την Αττική και τις μεγάλες πόλεις για μεγάλες ποσότητες ένα με δύο σεντς χαμηλότερα) ενώ τον περασμένο Απρίλιο η σεζόν έκλεισε με την τιμή του πετρελαίου με την τιμή στα 974 ευρώ το χιλιόλιοτρο.

Φέτος πάντως τα ποσά που θα διατεθούν από το υπουργείο οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι μειωμένα από τα 92 εκατ. ευρώ σε 47 εκατ. ευρώ ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η μεθοδολογία, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι η μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν, εκπρόσωποι εταιρειών καυσίμων, ήδη από χθες υπήρχε ενδιαφέρον και παραγγελίες για την πρώτη ημέρα διανομής, η οποία σε επίπεδο πωλήσεων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι το 2016 η χρονιά έκλεισε με υποχώρηση 14% στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο από τον Ιανουάριο και μετά υπήρξε λόγω καιρικών συνθηκών σημαντική ανάκαμψη της αγοράς η οποία έκλεισε τη σεζόν καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των απωλειών με άνοδο 7% και πωλήσεις 802,5 χιλιάδων κυβικών.

Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από το φυσικό αέριo, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών προσφεύγει ακόμη και σε λιγότερο αποδοτικές λύσεις για τη θέρμανση όπως είναι οι ηλεκτρικές θερμάστρες και θερμαντικά σώματα. Εξάλλου σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια εμφανίζει η θέρμανση με καυσόξυλα και πέλετς, η οποία μπορεί να είναι αποδοτική όταν χρησιμοποιούνται ενεργειακά τζάκια ή σόμπες.

Συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή

Σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής πριν την αγορά και κατά την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

2. Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

4. Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να "κάτσει ο αφρός".

5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια καυσόξυλων θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι:

1. Οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των προς διάθεση προϊόντων.

2. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκο με μονάδα μέτρησης είτε το "χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού" (m3 στοιβαχτού) ή το "χωρικό κυβικό μέτρο χύδην" (m3 χύδην), τα οποία ορίζονται ως εξής:

• "Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού" νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβα-νομένων των ενδιάμεσων κενών.

• "Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην" νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης.

3. Στους χώρους πώλησης καυσόξυλων οι λιανοπωλητές οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο τιμοκατάλογο ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε €/m3 στοιβαχτού ή σε €/m3 χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, κ.α.), που ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και κατά την πώληση των ανωτέρω προϊόντων από απόσταση. Επίσης οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου.

4. Απαγορεύεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ) ή "πράσινης" ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.), καθώς η καύση των ανωτέρω προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον.

Η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον αναλογούντα σε αυτή Φ.Π.Α.

Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr και μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1520.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...