Σε ακάθεκτη πορεία φτωχοποίησης...

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Κώστα Στούπα

Με έναν επικοινωνιακό καταιγισμό "μεταρρυθμίσεων” οι οποίες έχουν αριστερό πρόσημο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προσπαθεί να εξισορροπήσει την προδοσία την οποία θεωρεί πως διέπραξε υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο.

Σαν υποκρίτρια Μαγδαληνή που κάθε βράδυ ασκεί με ζήλο το αρχαιότερο επάγγελμα και το πρωί πρωτοστατεί επιδεικτικά μπροστά στο ιερό σε μετάνοιες και ευλάβεια...

Επί της ουσίας καθώς δεν μπορεί να "ακουμπήσει” ζητήματα που συμπεριλαμβάνονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις καταστρέφει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια ασφάλεια, μετατρέποντας την χώρα σε "μπαχαλακιστάν”.

Μετά τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή φύλου και τις διεργασίες νομιμοποίησης της "μπάφο-καλλιέργειας” προτίθεται να μεταρρυθμίσει με ταξικό πρόσημο τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πάλι καλά που στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού δεν ανοίγει τα σύνορα για την έμπρακτη συναδέλφωση Ελλήνων και Τούρκων εργατών...

Τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ λοιπόν, δεν θα είναι ίδια για όλους αλλά θα είναι ανάλογα με το εισόδημα εκάστου αποφαίνεται ο Μάγιστρος του εγχώριου κρατικοδίαιτου σοσιαλισμού ο κ. Σπίρτζης.

Τουτέστιν, π.χ. για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο ή παράνομο παρκάρισμα άλλο πρόστιμο θα πληρώνει ο άνεργος οδηγός, άλλο ο χαμηλόμισθος και άλλο ο υψηλόμισθος.

Το ζήτημα έχει πρακτικές συμπεριφοριστικές διαστάσεις αλλά και ηθικές.

Η πρακτική διάσταση

Από μια πρακτική σκοπιά, σε μια ουδέτερη βάση το μέτρο δεν είναι άδικο. Κάποιος που έχει εισόδημα 1 εκατ. το χρόνο δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα ένα πρόστιμο 100-200 ευρώ επειδή διέπραξε τις παραπάνω παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Μπορεί να διαπράττει το αδίκημα κάθε μέρα αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ατυχήματος αλλά κυρίως αυξάνοντας τη διάθεση για παρανομίες σε όσους τον βλέπουν.

Επίσης αυτή η συμπεριφορά, όπου κάποιοι επειδή έχουν χρήματα μπορεί να κάνουν παραβάσεις απονομιμοποιεί στα μάτια της κοινωνίας το κύρος της εξουσίας και του κράτους δικαίου.

Ο νόμος για να είναι σεβαστός απ’ όλους πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους και κυρίως στους ισχυρούς.

Άρα: Θετικό – Αρνητικό ισοζύγιο ίσον 1-0

Σε μια χώρα όμως όπου η παραοικονομία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, το μέτρο θα πλήττει μόνο όσους είναι έντιμοι από βούληση ή ανάγκη και δηλώνουν όλο τους το εισόδημα.

Για τους υπόλοιπους το μέτρο αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για φοροδιαφυγή. Τουτέστιν, ο μέσος όρος θα συνεχίσει να βλέπει να ανταμείβονται πολλαπλά παραβατικές συμπεριφορές.

Άρα: Θετικό- Αρνητικό ισοζύγιο ίσον 0-1

Η ηθική διάσταση

Υπάρχει και η ηθική διάσταση. Αν όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, για το ίδιο αδίκημα θα πρέπει να υπόκεινται τις ίδιες συνέπειες. Αν κάποιος είναι πλουσιότερος από κάποιον άλλο αυτό αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών του ή έστω τύχη.

Με την ίδια λογική της επιβολής προστίμων με βάση το εισόδημα, θα μπορούσε κάποιος να επιβάλει τα διαφορετικά τιμολόγια στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ, αφαιρώντας κάθε κίνητρο για πρόοδο και ευημερία.

Αν είναι για τα ίδια ψώνια στο σούπερ μάρκετ κάποιος που εργάζεται 12 ώρες την ημέρα να πληρώνει τα δεκαπλάσια χρήματα από έναν άνεργο, γιατί να μην επιδιώξει να είναι άνεργος;

Ένα σύστημα που τιμωρεί όσους καταφέρουν να βελτιώσουν τις υλικές συνθήκες της ζωής τους το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αυξάνει τα κίνητρα είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε να μην προσπαθήσουν.

Αμφότερα οδηγούν στην φτωχοποίηση του μέσου όρου. Καθώς αυτοί που θα μπορούσαν να βολεύονται με λιγότερα και οι διαθέτοντες λιγότερες δεξιότητες πέφτουν χαμηλότερα.

Τέλος, πάντων να μην πολυλογούμε, το έχουμε δει να γίνεται σε όλα τα σοσιαλιστικά καθεστώτα.

Άρα, ηθικά λοιπόν: Αρνητικό-Θετικό ισοζύγιο 0-1

Η κυβέρνηση επειδή όσα έλεγε για ιδιωτικοποιήσεις, για διαγραφές δανείων, 13ες συντάξεις κλπ τα έχει πάρει πίσω, προσπαθεί να αντισταθμίσει το εύρος της εξαπάτησης και της προδοσίας με φανταχτερές φούσκες μέτρων που φαντάζουν πως έχουν ταξικό πρόσημο.

Το μέτρο των προστίμων του Κ.Ο.Κ ανάλογα με το εισόδημα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει.

Στη χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα στους δρόμους χρειάζεται σοβαρότητα και όχι προεκλογικά τρικ που χαϊδεύουν τα στερεότυπα των ψηφοφόρων της παραδοσιακής αριστεράς.

Πολιτική και οικονομική ισότητα

Στις δημοκρατίες όλοι έχουμε τα ίδια πολιτικά δικαιώματα και αυτό είναι η βασική ισότητα πάνω στην οποία θεμελιώνεται η κοινωνική οργάνωση.

Και ο δισεκατομμυριούχος και ο άνεργος έχουν από μια ψήφο. Το γεγονός πως ο δισεκατομμυριούχος με τον χαμηλόμισθο είναι πολιτικά ίσοι, δεν σημαίνει πως είναι και οικονομικά ίσοι. Ούτε βέβαια πως είναι ίσοι στο ύψος ή στο βάρος που σηκώνουν.

Αυτό που συμβαίνει στην πράξη στις δημοκρατίες είναι πως οι οικονομικά ασθενέστεροι την πολιτική ισότητα προσπαθούν να την μετατρέψουν σε οικονομική ισότητα μέσω επιβολής μέτρων αναδιανομής του εισοδήματος.

Από την άλλη οι οικονομικά ισχυροί επιδιώκουν την οικονομική ανισότητα να την μετατρέψουν και σε πολιτική ανισότητα. Να έχει δηλαδή η ψήφος τους μεγαλύτερη βαρύτητα. Θα έχετε ακούσει κατά καιρούς ιδέες που λένε πως θα πρέπει να ψηφίζουν μόνο όσοι πληρώνουν φόρους κλπ και όχι όσοι ζουν από τους φόρους των άλλων.

Είναι λάθος αυτές οι ιδέες γιατί η νομιμοποίηση ενός πολιτικού συστήματος βασίζεται στην αποδοχή του. Και η αποδοχή εξασφαλίζεται μέσω του καθολικού δικαιώματος συναπόφασης στις πολιτικές αποφάσεις.

Όταν επικρατεί κατά κράτος η μια ή η άλλη πλευρά οι κοινωνίες περνάνε σε φάση παρακμής.

Κάπως έτσι περιγράφει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά το θέμα της ισότητας και της δημοκρατίας. Οι τύραννοι συνήθως παίρνουν τους πολλούς με το μέρος τους με την υπόσχεση πως θα τους μοιράσουν το πλούτο των πλουσίων.

Όταν το επιτυγχάνουν, επειδή η ατομική επιδίωξη του πλούτου είναι κίνητρο για ευημερία του συνόλου μετά από λίγο καιρό η φτωχοποίηση γενικεύεται.

φωτο από:  http://www.newsit.gr/politikh/oi-ellines-tha-psaxnoyn-sta-skoypidia-gia-fagito/1940181/
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...