Αστυνομική βία που ανακάλεσε μνήμες του Φράνκο δεν εμπόδισε το Δημοψήφισμα στην Καταλωνία

Διαπόμπευσε όπως την ισπανική κυβέρνηση και ίσως σφράγισε την πολιτική τύχη του Μαριάνο Ραχόι.

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Η σημερινή κορύφωση σε αστυνομική βαναυσότητα των νευρωτικών αντιδράσεων της ισπανικής κυβέρνησης στην επιμονή των Καταλανών να προχωρήσουν στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα τους για ανεξαρτησία δρέπει ήδη την διεθνή διαπόμπευση του «σκληρού» δεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και πιθανότατα προδιαγράφει το πολιτικό τέλος του -παρά τις χθεσινές ευλογίες που απέσπασε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ και την σιωπηρή συμπαράταξη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Απαγόρευση του Δημοψηφίσματος, με σχετική απόφαση και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απειλές και συλλήψεις πολιτικών και αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εισβολή χιλιάδων αστυνομικών της μητροπολιτικής Γκουάρντια Σιβίλ, κλείσιμο σχολίων και κατασχέσεις ψηφοδελτίων για την ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας όλα συντρίφτηκαν σήμερα στην ήρεμη αποφασιστικότητα του καταλανικού λαού, ο οποίος κατόρθωσε –με την βοήθεια του Μαριάνο Ραχόϊ- επίτευγμα χωρίς προηγούμενο: Να ψηφίζει στα 80% των τμημάτων της αυτόνομης επαρχίας με μάρτυρα την διεθνή κοινή γνώμη!

Πράγματι το θέαμα, από την μια της αστυνομικής βίας και από την άλλη του αποφασισμένου πλήθους πολιτών να περιμένει με υπομονή, αξιοπρέπεια και χαμογελαστή διάθεση έξω από τα εκλογικά τμήματα, είχε τέτοιαν δύναμη επιβολής σεβασμού ώστε το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, όργανο της αλληλέγγυας με τον Ραχόϊ Ε.Ε., έμεινε επί ώρες, μετά το μεσημέρι, καθηλωμένο σε απ’ ευθείας μετάδοση των γεγονότων στην Καταλωνία, με συνεχή αντιπαράθεση δύο εικόνων: Της υποδειγματικής ψηφοφορίας μέσα σε εκλογικό τμήμα και των επελάσεων της «Γκουάρντια Σιβίλ» εναντίον και γερόντων και γυναικών σε μέγα πλήθος πολιτών που προσπάθησαν να προστατεύσουν άλλο εκλογικό τμήμα.

Στην αριστερό ήμισυ της οθόνης παρακολουθούσαν οι θεατές (του σταθμού της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης) τον δημοκρατικό πολιτισμό της άσκησης εκλογικού δικαιώματος και στο δεξιό τμήμα της οθόνης τις εξορμήσεις της ισπανικής αστυνομίας, πολίτες να πετιούνται στο έδαφος και να σύρονται, εκπυρσοκροτήσεις όπλων, την μεταφορά τραυματία σε φορείο και την εισβολή στο κτίριο σχολείου/εκλογικού τμήματος από την ισπανική Γκουάρντια Σιβίλ –που αυτόπτης ανταποκριτής της βρετανικής Νταίηλυ Μαίηλ, με μήνυμα στο Τουίτερ, χαρακτήρισε «αστυνομία του Φράνκο».

Την τελευταία αυτή λεπτομέρεια ανέφερε παρουσιαστής του δικτύου, ο οποίος σε συνεχή αφήγηση, παρείχε διευκρινίσεις και μετέφερε τις νεότερες πληροφορίες των εξελίξεων. Ανέφερε ότι οι τραυματίες από τις αστυνομικές επιθέσεις ήσαν 38 και ένας εξ αυτών βρισκόταν στο χειρουργείο με τραύματα σφαίρας καουτσούκ στο μάτι. Η τοπική καταλανική αστυνομία δεν συμμετέσχε στις επιχειρήσεις καταστολής και το πυροσβεστικό σώμα της επαρχίας είχε κινητοποιηθεί για την προστασία των εκλογικών τμημάτων.

Οι εικόνες αστυνομικής βαρβαρότητας που παρουσίαζε η δεξιά πλευρά της οθόνης ήσαν από το εκλογικό της επαρχίας Τζερόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρωθυπουργός της Καταλωνίας. Πριν την έναρξη των συγκρούσεων εικόνες παρουσίασαν πολίτες κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά , να μεταφέρουν σάκους οικοδομικού υλικού για την όρθωση οδοφράγματος. Ο Καταλανός ηγέτης, προφανώς ειδοποιημένος, τελικά ψήφισε σε άλλο τμήμα. Οι πολίτες περιοχών με κατειλημμένα τμήματα ειδοποιούντο να ψηφίσουν σε άλλα και να ανασύρουν από το ιντερνέτ ψηφοδέλτιο, εάν δεν βρίσκουν.

Ο παρουσιαστής ανέφερε ότι στο εκλογικό τμήμα που παρουσίαζε η αριστερή οθόνη υπήρχε διεθνής ομάδα παρατηρητών της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ότι τα κοινωνικά δίκτυα μεταδίδουν συνεχώς τις εικόνες της βίας και συνεχή σχόλια του κοινού. Ανέφερε σχόλιο Ισπανού στο Τουϊτερ για την αιδήμονα σιωπή των Βρυξελλών για το όργιο βίας κατά της άσκησης δημοκρατικού δικαιώματος: «Εάν αυτά συνέβαιναν στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία θα έσκαγαν από αγανάκτηση!». Αργότερα μετέφερε δηλώσεις καταδίκης των μέτρων βίας της Ισπανικής κυβέρνησης από την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νικόλα Στάρτζεον.

Η αφήγηση διακόπηκε για την μετάδοση δηλώσεων της δημάρχου της Καταλωνίας (προφανώς μέλους του Σοσιαλιστικού κόμματος και μη οπαδού του δημοψηφίσματος), η οποία στιγμάτισε με δριμύτητα την εισβολή πολλών χιλιάδων αστυνομικών, την βία που άσκησαν εναντίον ειρηνικού πλήθους και τις σχετικές εντολές του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόϊ του οποίου ζήτησε την άμεση παραίτηση. Υπενθυμίζοντας ότι είναι πρωθυπουργός κόμματος της μειοψηφίας, κάλεσε τα άλλα κόμματα να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση.

Μετά παρέλευση αρκετής ώρας και μετά πολύωρη κυβερνητική σιωπή κατά την διάρκεια των γεγονότων στην Καταλωνία, εμφανίσθηκε στους αντιπροσώπους για δήλωση η νεαρή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η οποία απήγγειλε το γνωστό κατηγορητήριο εναντίον των Καταλανών πολιτικών ηγετών και υποκινητών του δημοψηφίσματος και υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «ενήργησαν με υπεύθυνο τρόπο για να προστατέψουν τον Νόμο και τα …δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών…». Κατέληξε καλώντας τους «υπευθύνους» να σταματήσουν αμέσως «αυτό το παράνομο και ψευδές δημοψήφισμα»

Σε ερώτηση εάν το σοσιαλιστικό κόμμα (στο οποίο προφανώς ανήκει) θα ανταποκριθεί στη σύσταση για την παραίτηση του Ραχόϊ κατόπιν των σημερινών γεγονότων στην Βαρκελώνη, η αντιπρόεδρος απάντησε με την υπεκφυγή: «Δεν είναι η ώρα για να κάνουμε υπολογισμούς» (κατά την μετάφραση του παρουσιαστή στην αγγλική του Εuronews.)

. . . . . . . .

H απ’ ευθείας μετάδοση συνεχιζόταν στις 3.30’ μ,μ, ώρα Ελλάδος, καθώς άρχιζε η σύνταξη του παρόντος. Στην ολοκλήρωσή του είχε σταματήσει –με την αφύπνιση και διάβημα της Μαδρίτης στις Βρυξέλλες -όπως μπορεί ευλόγως να υποθέσει κάποιος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail