Το πρακτορείο Anadolu αποκαλύπτει το ρωσο-τουρκικό σχέδιο στο Ιντλιμπ

Του Στρατή Μαζίδη

Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή δημοσιεύει ένα χάρτη της περιοχής του Ιντλίμπ μαζί με πέντε βασικά σημεία της επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην επαρχία. Εν αρχή σημειώνει πως η Αγκυρα στέλνει στρατό για να διασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός όπως συμφωνήθηκε με το Ιράν και τη Ρωσία στην περιοχή.

Το Ανατολή ξεκαθαρίζει ότι ο τουρκικός στρατός δε θα εμπλακεί με το συριακό στρατό ή τοπικές ένοπλες ομάδες. Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Συρία θα ξεκινήσουν σύντομα πολεμικές επιχειρήσεις και πως ο ρόλος των Τούρκων στρατιωτών θα είναι να ανασχέσουν τυχόν προσφυγικά ρεύματα.

Τέλος σημειώνεται η παρουσία των Κούρδων στο γειτονικό συριακό κουρδικό καντόνι της Αφρίν και ότι επιθυμούν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Ο τουρκικός στρατός θα βρεθεί εκεί για να το αποτρέψει.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθούν τρία πράγματα. Το πρώτο ότι η Αγκυρα πήρε το πράσινο φως από τους συμμάχους της Δαμασκού που έχουν το πάνω χέρι στον πόλεμο. Το αντίστοιχο πράσινο φως με την Ασπίδα του Ευφράτη απεδείχθη τελικά κερδοφόρο για τη Δαμασκό και τη Μόσχα αφού πήραν το Χαλέπι και προήλασαν νότια εκκαθαρίζοντας όλη την επαρχία, τη Ράκκα και όντας σήμερα στο Ντέιρ Εζόρ.

Το δεύτερο είναι πως ουσιαστικά ο Πούτιν εγκρίνει το μπλοκάρισμα των Κούρδων από την όποια έξοδό τους στη Μεσόγειο μέσω Συρίας. Η περυσινή Ασπίδα του Ευφράτη μπορεί να πονοκεφαλιάζει την Αγκυρα αφού οι κάτοικοι επιθυμούν την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και των ισλαμιστών, ωστόσο πέτυχε να αποτρέψει την ένωση των κουρδικών καντονιών.

Το τρίτο είναι ότι με την ανάσχεση των προσφυγικών ρευμάτων, ενδεχομένως να υπονοείται ότι πολύ απλά οι αρκετές χιλιάδες τρομοκράτες της HTS (πρώην αλ Νούσρα) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, δε θα πάνε πουθενά αλλά θα παραμείνουν στο Ιντλίμπ μέχρι να εξοντωθούν όλοι. Ας μη μας διαφεύγει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα παρκάροντας στη συγκεκριμένη επαρχία όλοι όσοι συμφωνούσαν σε διάφορες άλλες μάχες στη Συρία να εκκενώσουν κατεχόμενες περιοχές.

Ο Ασαντ μπορεί να μη χαίρεται με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο του κάνει τη βρώμικη δουλειά. Κάποιος φράζει τους Κούρδους και δεν είναι ο ίδιος. Φυσικά δεν παύει να υπενθυμίζει την παράνομη παρουσία των Τούρκων προϊδεάζοντας πως όταν ξεμπερδέψει στην ανατολή με το ISIS, θα απαιτήσει την παράδοση των περιοχών από τους Τούρκους στη Δαμασκό.

Γενικά στη Συρία έχουμε ένα πολυσύνθετο παζλ συμμαχιών και συμφερόντων. Τη δεδομένη όμως χρονική στιγμή, οι περισσότεροι παίκτες βρίσκονται στην πλευρά της Συρίας.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail