Κεφάλαια: 75 δισ. ευρώ «έφερε» ο Σαμαράς – 77 δισ. ευρώ «έδιωξε» ο Τσίπρας

math_muell - pixabay
Αναδημοσίευση από: analitis.gr

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται όλο και συχνότερα στην ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και έχει δίκαιο. Όμως μέχρι στιγμής κατέχει το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ εκροής κεφαλαίων μετά από αυτό του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τραπεζικές καταθέσεις είναι σήμερα λιγότερες κατά 43 δισ. έναντι του 2014 (στα 121,245 δισ. από 164,2 δις στο κλείσιμο του 2014). Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς για την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου αυτή έχει συρρικνωθεί κατά 34 δισ. ευρώ έναντι του καλοκαιριού του 2014, όταν ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε την πρόθεση του να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αθροιστική απώλεια κεφαλαίων μόνο από τις παραπάνω δύο πηγές ανέρχεται στα 77 δισ. ευρώ. Παράλληλα, από το 2015 τα δάνεια των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 14 δισ. ευρώ (στα 89 δισ. ευρώ από 103 δισ. ευρώ) ενώ η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA βρίσκεται, σήμερα, στα 34 δισ. ευρώ από μηδέν το 2014.

Σε διάστημα μικρότερο από αυτό που κυβερνά ο κ. Τσίπρας και από μακράν χειρότερη αφετηρία, είχαν εισρεύσει επί κυβερνήσεως Σαμαρά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα 14 δισ. ευρώ από καταθέσεις και 53 δισ. ευρώ από επενδύσεις στο χρηματιστήριο. Επιπλέον, είχαν αντληθεί 8 δισ. ευρώ φρέσκου χρήματος από την έκδοση ομολόγων (σε αντίθεση με το 2017 που έγινε επαναγορά με εισροή μηδενικού φρέσκου χρήματος), δηλαδή αθροιστικά 75 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις που καταγράφονται επί κυβερνήσεως Τσίπρα είναι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο (κατά 24 δισ. ευρώ έναντι του 2014), στις μη κατεβεβλημένες συντάξεις ( 170 χιλ. περισσότερες από το 2014), στα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες (υπερδιπλασιασμός έναντι του 2014), στα κόκκινα δάνεια και φυσικά στις κατασχέσεις, που έχουν ξεπεράσει το 1.5 εκατομμύριο.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με την αξιοσημείωτη χθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα στο ΣΒΕΕ «η οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά θετικό μομέντουμ»..
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...