«Κόκκινα» στο 50% του συνόλου τα δάνεια

Αναδημοσίευση από: dimokratianews.gr

Τι είπε στο Λονδίνο ο Ν. Καραμούζης

Στο 50% των συνολικών δανείων έχουν φτάσει τα «κόκκινα» δάνεια. Με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, οι ελληνικές τράπεζες έχουν 102 δισ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, 73 δισ. δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Ετσι η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Κύπρο τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, το ζήτημα των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επιλυθεί εν μια νυκτί, καθώς «μια τέτοια λύση δεν θα ήταν αξιόπιστη». Μιλώντας στο Λονδίνο κατά την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας του ιδιωτικού τομέα», τόνισε πως οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία σταδιακή αλλά ταχεία προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους.

Κλυδωνισμοί

«Οποιαδήποτε προσέγγιση για εσπευσμένες πωλήσεις με δεδομένη την άνευ προηγουμένου έκταση του προβλήματος και μάλιστα στο συγκεκριμένο αβέβαιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αξιοπιστία και πρόσβαση στις αγορές, από υψηλά επιτόκια λόγω αυξημένου ρίσκου, από μια περιορισμένη δευτερογενή αγορά NPEs, από μια αργά αναπτυσσόμενη και ευαίσθητη οικονομία θα μπορούσε να κλυδωνίσει το τραπεζικό σύστημα και τις προσδοκίες που υπάρχουν και να δημιουργήσει περιττά βάρη, σε τελική δε ανάλυση να βλάψει την οικονομία» πρόσθεσε.
Το βιβλίο των Χρήστου Γκόρτσου και Πλάτωνα Μονοκρούσου επιχειρεί μία επισκόπηση της θεωρητικής και εμπειρικής βιβλιογραφίας σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...