Οι ελληνικές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες! Αυτό επαναβεβαιώνει και η έκδοση καλυμμένων ομολόγων με πανύψηλα επιτόκια, περίπου, 3%

Αναδημοσίευση από: iskra.gr

Ως γνωστόν, οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διατηρήσουν στοιχειωδώς μια υποτυπώδη ρευστότητα και όχι μόνο, εκδίδουν βροχή το τελευταίο διάστημα “καλυμμένα” ομόλογα, δηλαδή ομόλογα που καλύπτονται από υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία και εκμηδενίζουν, σχεδόν, τον πιστωτικό κίνδυνο, με πανύψηλα, για το συγκεκριμένο είδος ομολόγων, επιτόκια κάτι λιγότερο από 3%.

Για παράδειγμα πρόσφατα η Eurobank εξέδωσε καλυμμένο 3-ετές ομόλογο ύψους 500 εκ. ευρώ με επιτόκιο 2, 98%!!! Με επιτόκιο ύψους 2,9% εξέδωσε, επίσης, καλυμμένο ομόλογο η Εθνική Τράπεζα, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς το αντίστοιχο επιτόκιο περιορίστηκε στο 2,5%, λόγω της συμμετοχής σε αυτό της FBRD και άλλων θεσμών.

Όπως σημειώνουν ειδικοί αναλυτές η έκδοση καλυμμένων ομολόγων με τόσο υψηλά επιτόκια, δηλώνει ότι αν θα εκδίδοντο από τις τράπεζες ομόλογα senior bond, δηλαδή ομόλογα που έχουν προτεραιότητα ικανοποίησης σε περίπτωση ρευστοποίησης της τράπεζας, θα είχαν εντελώς ασύμφορο επιτόκιο αρκετά πάνω από 6% ή και περισσότερο, ενώ αν εκδίδοντο ακόμα πιο “φυσιολογικά” ομόλογα ή ομόλογα Tier1 ή Tier2 τότε τα επιτόκια θα πέταγαν σε ουράνια ύψη.

Αυτά σημαίνουν ότι όχι μόνο το δημόσιο (επιτόκιο 4,625% στο πενταετές της τελευταίας έκδοσης) αλλά πολύ περισσότερο οι τράπεζες δεν μπορούν να βγουν στις αγορές και δέχονται ρευστότητα μόνο από τον επίσης ακριβό αλλά προτιμότερο ELA (επιτόκιο 2,55%), παρ’ ότι μειώνουν τελευταία την εξάρτηση από αυτόν.

Το συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο:

Μετά από τρεις σκανδαλώδεις ανακεφαλαιοποιήσεις, που κόστισαν ο κούκος αηδόνι στους πολίτες και στα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες εξακολουθούν να τελούν υπό χρεοκοπία και να χρειάζονται και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα, ακριβώς για να περιορίσουν το μεγάλο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης επιδιώκουν, μαζί με την τρόικα και την κυβέρνηση, να προωθήσουν ένα «τσουνάμι» ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας.

Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να κάτσει στο σκαμνί και να πληρώσει όλο το μνημονιακό σύστημα.

Η μήνυση που έχει υποβληθεί για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να διερευνηθεί γρήγορα και όχι με ρυθμούς χελώνας!

Οι τράπεζες πνίγουν την οικονομία και δεν επιτρέπουν καμιά ανακαμψιακή προοπτική.

Για να αποκατασταθεί η πραγματική “κανονικότητα” και να υπάρξει οικονομική ανάσα χρειαζόμαστε εθνικοποιημένες – κοινωνικοποιημένες τράπεζες με όσα αυτό συνεπάγεται.

Ν.Ζ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...