38% υψηλότερος ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων από τους ιδιωτικούς

422737 - pixabay
Στο μείζον ζήτημα των δημοσίων δαπανών και των εργαζομένων στο Δημόσιο επανέρχεται ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την οικονομία σημειώνοντας ότι η  μονομερής λιτότητα μέσω φόρων τείνει να συμπιέζει ή και να αποθαρρύνει την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα αφήνοντας στο απυρόβλητο τις δημόσιες δαπάνες.
 
Στο δελτίο εξετάζονται ορισμένεςσυνιστώσες της ανάκαμψης, ώστε να διερευνηθεί η βιωσιμότητά της και, συνεπώς, να αξιολογηθεί τυχόν κίνδυνος υποτροπής. Από την ανάλυση των στοιχείων αμοιβών (μισθών και απασχόλησης), διαπιστώνεται καταρχάς ότι επικρατούν διαφορετικές συνθήκες μισθών και απασχόλησης στον ιδιωτικό απ’ ό,τι στο δημόσιο τομέα που είναι σημαντικές, όπως δείχνουν τα σχετικά μεγέθη. 
 
Το α’ τρίμηνο του 2017, οι μισθωτοί στο δημόσιο τομέα (806,2 χιλιάδες άτομα) είναι το 51% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (1.588,5 χιλιάδες άτομα), δηλαδή το 34% του συνόλου των μισθωτών, ενώ δραστηριοποιούνται στην οικονομία και 1.264,6 χιλιάδες άτομα σε ατομικές επιχειρήσεις και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. 
 
Σημειώνεται ότι, με βάση την έρευνα του εργατικού δυναμικού (β’ τρίμηνου του2017), ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε €874 (€777 στον ιδιωτικό τομέα και €1.075 στο δημόσιο τομέα), δηλαδή ο μέσος δημόσιος λειτουργός απολαμβάνει κατά 38% υψηλότερο μισθό απ’ ό,τι ο μέσος μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα. 

Οι εξελίξεις, λοιπόν, στην απασχόληση και τις αντίστοιχες αμοιβές, συνθέτουν το συνολικό ατομικό εισόδημα, που λογικά θα πρέπει να μεταβάλλεται με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.

Την έκθεση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: http://www.sev.org.gr/Uploads/Documents/50572/Weekly_12_10_2017.pdf
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail