Πώς δόθηκαν παράνομα 2.305 συντάξεις και πώς θα επιστραφούν

Αναδημοσίευση από: news.gr

Επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν παραβιάζοντας το νέο νόμο για τον υπολογισμό τους

Παράνομα αποδόθηκαν 2.305 επικουρικές συντάξεις τα τελευταία δυο χρόνια και τώρα οι συντάξεις αυτές θα πρέπει να επιστραφούν, όπως διαπιστώνουν δυο διαφορετικά πορίσματα εσωτερικού ελέγχου στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), τα οποία δημοσιεύει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 1.313 επικουρικές εκδόθηκαν και πληρώθηκαν μετά την 1η/1/2015 χωρίς όμως να έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος που προβλέπει διαφορετικό και δυσμενέστερο τρόπο υπολογισμού. Επιπλέον οι εν λόγω αποφάσεις βγήκαν χωρίς να έχει τηρηθεί ο νέος νόμος που απαγορεύει την καταβολή σύνταξης όταν ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς αναστολής, επειδή δεν έχει συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση από το φορέα επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, σε πολλές περιπτώσεις η σύνταξη βγήκε και πληρώθηκε, παρότι οι ασφαλισμένοι είχαν μεν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από την εργασία τους, αλλά δεν τους επέτρεπε ο νόμος να πάρουν τη σύνταξη, γιατί δεν είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας που θα άρχιζε η καταβολή της σύνταξης.

Οι άλλες 992 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων που βγήκαν επίσης με ημερομηνία αίτησης και έναρξης καταβολής μετά την 1η/1/2015 (σ.σ.: πλην τριών που έχουν ημερομηνία αίτησης πριν από το 2015) αφορούν σε περιπτώσεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου και, σύμφωνα με το πόρισμα, εκδόθηκαν πάλι χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 που προβλέπει ρητώς ότι όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 1/1/2015 και μετά θα εξετάζονται ως προς τις προϋποθέσεις και, κυρίως, ως προς τον τρόπο υπολογισμού με το νέο μαθηματικό τύπο, που περιλαμβάνει ένα ποσό για χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2014 με συντελεστή 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ για το χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά την 1η/1/2015 το ποσό της επικουρικής θα βγαίνει με ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα βάσει των εισφορών που πραγματικά έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες τους.

Τα πορίσματα χαρακτηρίζουν και τις 2.305 επικουρικές ως «μη νόμιμες», δηλαδή είναι παράνομες όχι γιατί τις πήραν με δόλο οι ασφαλισμένοι (σ.σ.: που και γι’ αυτό υπάρχουν υποψίες) αλλά διότι δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, ούτε από τη Διοίκηση του Ταμείου ούτε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις που τις εξέδωσαν.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...